NOLETOVI PODVIZI ZA ISTORIJU!

Autor:

Sport

02.11.2018

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski teniser Novak Đoković je ponovo na mestu koje mu pripada! Osim ovog podviga Nole je prigrabio još tri u svoje vlasništvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svetski broj jedan

1) Prvi teniser od Marata Safina koji je postao broj jedan, a da je bio izvan 20 najboljih u toku sezone

2) Broj jedan sa najgorim startom sezone (pet poraza u prvih 10 mečeva), nadmašio Gustava Kertena (4/10)

3) Ako ostane na čelu ATP liste do kraja godine, biće prvi teniser koji je u tome uspeo, a da nije uzeo trofej pre Vimbldona

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Povratkom na svetski tron Novak Đoković ispisao je istoriju svetskog tenisa, pomerivši lestvicu toliko visoko da je teško da će ga u dogledno vreme iko nadmašiti. Srbin je već ostvario dva podviga vredna svakog respekta, a treći je praktično na pomolu jer sve što je potrebno za taj cilj je da Nole ostane broj jedan do kraja godine. Novak je najpre postao prvi teniser u ovom milenijumu koji je tokom sezone bio izvan 20 najboljih na planeti, a da se dokopao prvog mesta na ATP listi.

UMEŠAN ŠPANAC

Posle poraza od Rafaela Nadala u Rimu, Đoković se u maju našao na 22. poziciji. Šest meseci kasnije eto ga na vrhu, a ponovo je u sve umešan Španac koji je odustao od mastersa u Parizu i bez borbe lansirao Srbina na tron. Pre srpskog asa sličan podvig napravio je Marat Safin 2000. godine. Harizmatični Rus zauzimao je 38. poziciju na ATP listi, ali se domogao čela teniskog karavana.

Ući će Nole u istoriju belog sporta kao broj jedan sa najgorim startom u jednoj sezoni. Đoković je godinu počeo sa pet poraza iz deset mečeva. Pre njega, Brazilac Gustavo Kerten je imao šest trijumfa u prvih 10 mečeva, a našao se na svetskom tronu.

Poraz od Marka Čekinata na Rolan Garosu kao da je probudio inat i zver u Novaku. I dok je većina navijača mislila da je otpisan, on se vratio jači nego ikad. Furiozno je osvojio Vimbldon, a treći podvig krije se upravo iza njegovog omiljenog grend slema.

NESTAŠNI AMER

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Naime, niko u istoriji tenisa nije uspeo da završi sezonu na prvom mestu, a da prethodno nije osvojio trofej pre Vimbldona. Aktuelni rekorder je Džon Mekinro, koji je 1982. okončao na vrhu, a da je pre londonskog grend slema osvojio samo jednu titulu.

Međutim, ako Srbin posle završnog mastersa ostane broj jedan, poslaće nestašnog Amerikanca u zaborav, bar kad je reč o ovom rekordu.

Jokić: Nole je pravi ambasador Srbije

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Trenutno najbolji srpski košarkaš Nikola Jokić čestitao je Novaku i poručio da je on pravi ambasador Srbije u svetu.

- Drago mi je što je Đoković opet prvi na svetu i što je stavio Srbiju na prvo mesto. Mislim da je on pravi ambasador i ja mu čestitam i zahvaljujem na tome - izjavio je Jokić.

Novak: Verujte u sebe svakog dana

Nije se Novak Đoković oglašavao za medije povodom povratka na prvo mesto, ali je na društvenim mrežama podelio fotografiju iz perioda dok je bio mališan. I to uz jasnu poruku.

- Verujte u sebe svakog dana - poručio je Đoković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading