Hrvatski mediji o protestima: Đilas nema podršku naroda i nije jasno šta će sa Dverima

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.03.2019

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski mediji analiziraju danas demonstracije u Beogradu protiv predsednika Srbije, ocenjujući da su to bili najjači napadi na Aleksandra Vučića do sada, ali da su se isto tako pokazali jalovim iz tri razloga.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ, pixabay.com
Dragan Đilas

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, jedan od razloga te jalovosti je u činjenici da ovo nije 2000. godina kad je Srbija bila izolovana, a njen tadašnji lider Slobodan Milošević na listi onih koje traži Haški sud.

Kao drugi razlog se navodi da srpska opozicija deli mišljenje sadašnje vlade o dva strateška interesa zemlje: smatraju da bi Kosovo trebalo da ostane deo Srbije i zagovaraju nastavak politike “sedenja na dve stolice”, dakle približavanje EU i nastavak dobrih veza s Rusijom. 

To znači, piše list, da opozicija javnosti ne nudi ništa drukčije pa se postavlja pitanje zašto traže promenu vlasti, a odgovor na to je, kažu, samo zato da vladaju oni, a ne Vučić.

A kao treći razlog zagrebački dnevnik navodi da je deo opozicije koja je proteklog vikenda protestovala politički kompromitovana.

Formalno, navode, demokratske stranke ušle su u savez s ekstremističkim pokretom Dveri, čime su nedvomisleno otuđili ogroman broj birača centra koji se snažno protive idejama Boška Obradovića, lidera Dveri.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Divljali po Beogradu

Dveri opisuju kao klerikalno radikalni pokret koji zagovara ideje na liniji Vojislava Šešelja, kojeg nazivaju ratnim zločincem, zatim protiv su LGBT zajednice, govore o genocidnoj Hrvatskoj i negiraju genocid u Srebrenici.

U programu Dveri je, kažu, i prekid pregovora s EU i traženje saveza s Rusijom, vraćanje države narodu.

Navode da napad na RTS nije naišao na odobravanje javnosti, kao i da se u taj, kako kažu, spektakl upustio samo mali broj demonstranata pokreta “1 od 5 miliona”.

Večernji list piše da za razliku od Vučića koji, kako kažu, kakav je - takav je, uvek može reći da ga je izabrao narod, Obradović i Đilas nemaju takav legitimitet, oni bi stvorili haos u zemlji da iz haosa mogu izgraditi svoju vlast.

Uz podsećanje da su demonstranti Vučiću postavili ultimatum za puštanje privedenih danas do 15 sati, Večernji piše da sukobi s ulice mogu potencijalno prerasti u nasilje. 

Oni tvrde da Vučić neće moći predugo da igra partiju šaha sa svojim ministrom policije, jer bi mu, kako kažu, mogla pasti zastavica.

Jedno su, piše Večernji, između ostalog, demonstracije protiv Vučića i njegove politike i oni bi bili legitimni čak i da nisu politički opravdani.

Drugo je, pak, nasilje, u šta su se ovi protesti izrodili, pod očiglednim uticajem poltičkih lider s kojima ni Srbiji ni susedima ne bi bilo bolje da dođu na vlast, pise Večernji.

Prema pisanju ovog zagebačkog dnevnika, Vučić se ne može braniti kao demokrata, jer, kako tvrde, nije dao valjane dokaze da stvarno vlada demokratski. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Vesna

18.03.2019 13:23

Sve mi to znamo i bez hrvatskih medija.

Vera

18.03.2019 13:24

Savet za Djilasa,,bezi od Obradovica,ustvari bezi sa politicke scene nece te narod!

Djordje

18.03.2019 13:45

Niko od protestanata nema podrsku naroda. Jer nije narod par hiljada ljudi, nego milioni. A vecina se zna za koga je, za legitimno izabranog predsednika Vucica.

Anja

18.03.2019 14:06

Bruka je sve ovo sta radi banda od opozicije