Rama vadio ubicu i narko-bosa iz zatvora: Cure detalji afere koju je objavio nemački list Bild

Autor:

Svet

07.06.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski premijer Edi Rama (54) do guše je u problemima nakon što je uticajni nemački list Bild objavio dokaze da je on reizabran na glasanju 2017. zahvaljujući narko-bosu i ubici Astritu Avdilaju, kog je ranije iščupao sa robije pre odslužene kazne za brutalno smaknuće 1997.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Edi Rama

Reč je o čoveku iz mesta Šijak u centralnoj Albaniji, koji je sa bratom Altinom Avdilajem stvorio pravo kriminalno carstvo i preko luke Drač krijumčario najveće količine kokaina i heroina iz Latinske Amerike u zemlje Evropske unije.

Kada je zatvoren 1997, više puta su mu pretili smrću u zatvoru, pa je počeo da vodi pravnu bitku za ranije oslobađanje. Tvrdio je da je u teškoj depresiji, pa je na kraju ipak oslobođen 2016. godine, simptomatično baš pred nove albanske parlamentarne izbore.

Tada je mali broj opozicionih medija u toj zemlji objavio sporne prisluškivane razgovore, koji su sad izazvali ogromnu pažnju, ali niko nije mogao da Rami stane na put ni kada je dokazano da su njegovi ljudi sa mafijaškom braćom Avdilaj ugovorili sve načine dolaska do izborne pobede.

 

 

Avdilaj, inače poznat po nadimku Nicja, nedugo nakon puštanja iz zatvora stavljen je pod istragu zbog učešća u trgovini drogom. Međutim, svaki put kada je tužilaštvo htelo da u dve i po godine pokrene postupak protiv njega, menjalo se članstvo tog tela, te se to nije događalo.

Nikad nije ustanovljeno ko je odgovoran za promenu garniture tužilaca, ali su mediji jasno ukazivali na to da je u pitanju sam vrh vlade u Tirani.

Avdilaj je imao stalnu telefonsku komunikaciju s gradonačelnikom Drača Vangjušom Dakom, i to od januara 2017. do februara 2018, a uz to je sa bratom dvaput večerao sa njim. Taj odnos je kulminirao uoči izbora 25. juna 2017, kada razgovor koji su objavli mediji ukazuje na uključenost mafije u albanski izborni proces.

- Mogu da kažem da ima na desetine telefonskih poziva. Uglavnom su govorili o međusobnim sastancima, ručku ili večeri. Takođe su komunicirali o drugim problemima, tražeći rešenja za svakodnevne probleme - rekao je jedan od albanskih tužilaca.

Očigledno smo pravili greške, imamo nedostatke i još mnogo toga da uradimo. Nismo najbolji, ali boljih od nas niti je bilo niti će biti, poručio je hladnokrvno Rama

Glavni akteri afere

Ilir Ndradži

- zamenik u Raminoj Socijalističkoj partiji i poslanik u albanskoj skupštini

- vlasnik je oko 60 ari obradivog zemljišta i 1.200 kvadrata stambenog prostora u vrednosti od oko 100.000 dolara

Arjan Ndradži

- Ilirov brat

- vlasnik je kompanija koje trguju poljoprivrednim proizvodima, stokom, đubrivom, građevinskim materijalima

Vangjuš Dako

- gradonačelnik Drača, druge najvažnije opštine u Albaniji

- član Predsedništva Socijalističke partije

- vlasnik je 11 stambenih jedinica ukupne površine 3.640 kvm i zemljišta površine 1.800 kvm

Astrit Avdilaj

- poznat kao šef grupe iz Šijaka, uhapšen 21. oktobra 2018. u operaciji "Volvo 4"

- teretio se za trgovinu heroinom u Albaniji i Nemačkoj

- od 21. oktobra 2018. ponovo je u zatvoru

Transkript jednog od prisluškivanih razgovora (Ramin čovek priča s okorelim krimosom Avdilajem)

- Arjan Ndradži, brat Raminog poslanika Ilira Ndradžija: Titi, bog te blagoslovio, šta se dešava?

- kriminalac Astrit Avdilaj: Kako si, Arjane, šta se dešava?

- Ndradži: Dobro, dobro.

- Avdilaj: Šta ima?

- Ndradži: Ništa specijalno, kuliram sa sinom. Šta ima kod tebe, je l' sve ok?

- Avdilaj: Ništa druže, sve po starom. Zvao sam te samo da te pozdravim i da pitam jel se nešto desilo? Jel su se oni javljali, jel ima nekih vesti?

- Ndradži: Za šta?

- Avdilaj: Je l' su već zvali Ilira (Ndradžijeva brat), da srede ono za mog brata?

- Ndradži: Nema ništa, zvali su te juče i nisi bio slobodan, bio si na nekoj utakmici ili šta već. Zvao me je on i rekao da se sutra vidimo na večeri.

- Avdilaj: Da.

- Ndradži: I tada će se sresti sa njim. Ali sa Gjusijem (Vangjuš Dako, gradonačelnik Drača) treba takođe da se vidi, da on sredi ono što smo dogovorili

- Avdilaj: Da, rekao je da će sutra biti gotovo.

- Ndradži: Super, super.

- Avdilaj: Ja radim ovde, ne izlazim mnogo, ali radim sa ljudima iz kraja i sve se završava... svi će da budu zadovoljni do samog vrha, i on takođe (Edi Rama). On treba da vidi na šta smo sve spremni zbog njega.

- Ndradži: Da, to je istina.

- Avdilaj: Ajde da mu obezbedimo pobedu 10:0, pa da i njega iznenadimo.

Presretanje razgovora je, inače, otkrilo saradnju braće Avdilaj sa bivšim šefom "bande Drač", Ljuljzimom Berišom, grupom "Bajri" iz Skadra i bratom bivšeg socijalističkog poslanika Arbena Ndoke.

Zbog afere koju je ponovo pokrenuo Bild, želeći da dokaže da je Albanija zemlja stvorena na kriminalu i korupciji, zvanična Tirana se nije oglašavala, međutim, u petak je Rama kratko poručio kako će, uprkos svim pritiscima, lokalni izbori zakazani za 30. jun svakako biti održani.

- Ne možemo da dozvolimo da se neko poigrava sa Ustavom kao sa običnim papirom. Demokratski procesi ne mogu da budu ničiji talac. Očigledno smo pravili greške, imamo nedostatke i još mnogo toga da uradimo. Nismo najbolji, ali boljih od nas niti je bilo niti će biti - poručio je Rama i naglasio da opozicija neće moći da nametne logiku dimnih bombi i Molotovljevih koktela u Albaniji.

Time je reagovao na višemesečne kontinuirane antivladine proteste u zemlji, tokom kojih ga je vođa opozicione Demokratske stranke Albanije Ljujzim Baša optužio da je narko-bos, tražeći njegov hitan odlazak.

Makron protiv ulaska Albanije u EU

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron glavni je zagovornik sprečavanja otvaranja pregovora o ulasku Albanije u Evropsku uniju, pri čemu je više puta neskriveno istakao kako ta zemlja, kao i Severna Makedonija, pokazuju dramatičan pad u sprovođenju demokratije, ali i vladavine prava. Isticao je, takođe, da je kriminal ogroman albanski problem, te da se promene gledišta Brisela, kada je u pitanju Tirana, ne može desiti preko noći.

Zbog tog stava, koji je Makron pokazao i prema Severnoj Makedoniji, u petak je reagovao šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov, koji je izjavio da mu je glavni zadatak da ubedi države članice EU, posebno francuskog predsednika, da što pre odobre datum za početak pregovora njegove zemlje sa EU.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading