Skandal na kub: Venecijanska komisija podržala pljačku imovine SPC!

Autor: Tanjug

Svet

21.06.2019

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na crnogorski Predlog zakona o slobodi veroispovesti, saopštila je danas vlada Crne Gore.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
On se nameračio na imovinu SPC: Milo Đukanović

Kako je navedeno u saopštenju, objavljenom na sajtu vlade u Podgorici, Venecijanska komisija je na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujuci da predloženi zakonski tekst "donosi znacajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva". 

U saopštenju vlade se navodi da je, komentarišući pitanje imovine verskih zajednica, Venecijanska komisija naglasila da što se tiče važnog pitanja imovine verskih zajednica, "razume zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rešavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime verskih zajednica tokom 1990-ih godina niza verskih objekata koji mogu biti deo kulturne baštine Crne Gore.

 

 

Tim pre zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje". 

- Venecijanska komisija je ovim mišljenjem podržala ključno opređeljenje Vlade da predloženim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savesti, bude ili ne bude vernik bilo koje veroispoviesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na citavoj teritoriji države - poručuju iz crnogorske vlade. 

U sapštenju se kaže i da "Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rešenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specificnim za ovu situaciju" 

- Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da ce sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Predloga zakona koji ce biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje - navodi se na kraju saopštenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zeta

22.06.2019 03:34

Turska kopiladi dalje ruke od Crne Gore