Haške oslobađajuće presude hravtskim generalima otvorile su Pandorinu kutiju ustaškog zla

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.09.2019

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je da je retogradni proces u Hrvatskoj počeo da se razvija nakon oslobađajuće presude dvojici generala u Hagu 2012. a ojačao je nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju".

RepublikaFoto: youtube.com/Moja TV
Milorad Pupovac

Reč je o generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su u drugostepenom postupku haškog tribunala oslobođeni odgovornosti za vojno-policijsku akciju "Oluja", iako su prethodno bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za počinjeni ratni zločin.

Pupovac je u intervjuu za ljubljansko "Delo" rekao da je sve dostiglo "vrhunac" protestima zbog postavljanja ćiriličnih tabli u Vukovaru. U toj kampanji protiv ćirilice na žalost, kako je dodao, učestvovao je i deo katoličkog sveštenstva, a desničarska udruženja i nova vlada, koja je došla nakon one koju je vodio Zoran Milanović, to su pretvorili u "državnu politiku".

Te su kampanje, istakao je, ostavile duboko korenje u hrvatskom društvu, s ambicijom da se prošire i postanu dominantni stub u političkom životu, onako kako se to događa i u nekim drugim evropskim državama.

Ocenio je i da se predsednička kampanja u Hrvatskoj, koja uveliko traje, a da se još ne zna datum izbora, vodi sa izrazito desnih i protivmanjinskih pozicija.

Pupovac je rekao da se poslednjih nekoliko godina u hrvatskom društvu generiše "ideologija mržnje", čemu bi morali da se suprotstave vladajuće i opozicione stranke i građani.

Pupovac: U Hrvatskoj se lako generiše ideologija mržnje

- Kampanja za predsedničke izbore, a posebno među desnim kandidatima, vodi se, za sada, s izrazito desnih pozicija. To u našim okolnostima znači s protivmanjinske i protivsrpske pozicije, s pozicije krajnjeg istorijskog revizionizma. Time se lako generiše ideologija mržnje, što se videlo poslednjih sedmica kada je izostala njihova osuda nasilja protiv Srba i pozivima nekih kandidata na zabranu SDS S-a i njenog predsednika - kazao je Pupovac.

Takvi "retrogradni procesi" negativno utiču na odnose Hrvatske i Srbije i na hrvatsko-srpske odnose generalno, jer se otvorena pitanja "ne rešavaju, nego koriste kao sredstvo za političke sukobe", umesto "obnove poverenja i saradnje dveju država i dva naroda u procesu evropeizacije" celog regiona, rekao je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom parlamentu.

- Umesto toga, održava se ili produbljuje nepoverenje, a evropeizacija se praktikuje kao balkanizacija u pogrdnom smislu te reči - smatra Pupovac.

Ponovio je i svoje poznate stavove o slučajevima istorijskog revizionizma, spomenuvši relativizaciju logora Jasenovca i ustaške NDH.

Istakao je da je antifašizam "temelj današnje Evrope", a da, ako se to negira, onda se ne zna "šta je moralno, a šta amoralno, šta je istinito, a šta ne i šta je dozvoljeno, a šta nije".

Negiranje ustaških zločina u Jasenovcu i relativizacija NDH jedan je od najtežih oblika revizionizma, kazao je Pupovac, napomenuvši da su posledice toga opasne za katoličko-pravoslavne i hrvatsko-srpske odnose, ali "i za Evropu".

Istorijski revizionizam je priprema terena za obnovu ideologija zločina

To otvara prostor i za druge istorijske revizionizme, to je priprema terena za obnovu zločinskih ideologija koje su dovele do koncentracionih logora kao politike, ideologije nacizma i ustaštva, kazao je predsednik SDS S.

Pupovac se založio za stvaranje široke političke platforme kojom bi se te stvari popravile, a u kojoj bi učestvovale vodeće političke stranke i građani.

Da bi se, kako je kazao, politika zaštitila od rizika koje donosi ekstremna desnica, potrebno je stvoriti svest o tom riziku za celo društvo, a u tome bi morale da učestvuju svi oni kojima je stalo do toga da ekstremne desne politike ne postanu nacionalni politički mejnstrim.

Upitan ne doprinosi li neraspoleženju prema Srbima u Hrvatskoj i atmosfera o kojoj govori i to da većina srpskih zločina iz devedesetih godina još nije istražena, a akteri sudski procesuirani, Pupovac nije takvog mišljenja.

RepublikaFoto: youtube.com/Index.hr Portal
Foto: Ilustracija

- U Hrvatskoj u posednjih 5-6 godina deluju snage koje tvrde da Srbi nisu bili kažnjeni. Zapravo je sasvim obrnuto, jer za zločine protiv Srba, poput etničkog čišćenja i kršenja međunarodnog prava, za onemogućavanje vraćanja izbeglica, skoro niko nije odgovarao - rekao je Pupovac.

Istakao je da "tom pričom da Srbi nisu odgovarali za ratne zločine želi se zapravo održavati atmosfera, poništiti rezultati mirne reintegracije istočne Slavonije, a Srbi s tih područja naterati na iseljenje".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading