Crnogorci u panici! Amerikanci odlučili da Srbija dobija izlaz na toplo more

Autor: Srpskoujedinjenje.com, Republika

Svet

24.09.2019

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mogućnost da Srbija dobije izlaz na more preko Herceg Novog, ili makar dela današnje opštine Herceg Novi, apsolutno je u opticaju, saznaju mediji iz više domaćih i diplomatskih izvora.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

- Navodni koridor do zapadne Albanije, gde bi Srbija dobila izlaz na more, apsolutno je nerealan. Ova varijanta se nedavno pominjala prilikom razrade plana Gregora Koplia, direktora Instituta za strateške studije, za rešenje kosovskog pitanja. Jedan od razloga je američko protivljenje bilo kakvom srpskom uticaju na prostoru današnje Albanije. Takvo rešenje bi značilo i da bi Albanija automatski ''progutala'' Kosovo, nakon što bi za njega dala teritorijalnu kompenzaciju i ostvarila velikodržavni projekat - kaže jedan od sagovornika za medije koji je dobro upućen u ova dešavanja.

Diplomata, sagovornik portala Srpsko ujedinjenje, uverava da nije prvi put Herceg Novi pomenut kao jedan od modaliteta za zadovoljenje Srbije za izgubljene teritorije.

- Nekoliko godina pre nego pto je Crna Gora na referendumu izglasala izlazak iz državne zajednice, zvanični američki diplomatski krugovi i neformalne grupe koje utiču na kreiranje spoljne politike Vašingtona, direktno su saopštili Đukanoviću ''da nije izvesno da će Herceg Novi za 30 godina biti u sastavu Crne Gore". Prema tom planu, kojim je baratala tadašnja diplomatska ''prva postava'' SAD u Srbiji i Crnoj Gori, ali i predstavnici američkog Nacionalnog demokratskog instituta, iskazano je interesovanje za Bar, kao NATO luku, po sticanju nezavisnosti. Taj deo projekta je ostvaren. Značajan deo južnog dela Crne Gore, shodno toj projekciji, bio bi pretvoren u kockarski i hedonistički raj u kome bi se okupljala ''regionalna elita''. Herceg Novi je izuziman i naglašavala se njegova dominantna ''srpska većina'', koja je pojačana izbegličkim talasom iz Hercegovine - objašnjava on.

RepublikaFoto: youtube.com/Mil Tom
Luka Bar

Iz današnje perspektive, indikativno je da su predstavnici srpskih političkih partija iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, naglo zaćutali sa aktivnom kampanjom za korekciju granice sa Crnom Gorom, upravo na prostoru Sutorine. Pomenuta kampanja bila je aktuelna do pre par godina i trajala je od 2014. pa sve do 2017.  Jedan od aktivnih aktera te kampanje bio je i donedavni vladika zahumsko–hercegovački Grigorije, koji je podržavao političke projekte Milorada Dodika. On je u februaru ove godine odustao od te priče i saopštio da ga ta tema više ne zanima.Na ulazu u Igalo i danas stoji stari granični kamen sa natpisom ''Ercegovina'', koji navodno svedoči da je područje Sutorine sa izlazom na more, u mestu Njivice, pripadalo Bosni i Hercegovini, odnosno, ako posmatramo iz aktuelne regionalne perspektive i nove postratne entitetske preraspodele u toj državi - Republici Srpskoj.

Ljudi koji su bliski Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore potvrdili su da nije nemoguće da se Dodik ''primirio'' sa inicijativom upravo zato što računa da Republika Srpska, odnosno Srbija, kalkulišu da mogu doći do izlaza na more u Herceg Novom bez mnogo halabuke i tenzija, ako im se ''posreće'' neke okolnosti. Podseća se i da je Milorad Dodik tokom jednog intervjua za srpski portal Espreso saopštio da budućoj ujedinjenoj srpskoj državi treba da pripradne i deo Crne Gore.

Ovi izvori tvrde:

- Srpski uticaj u Herceg Novom je nesporan, tako da bi takva ''prekompozicija'' državne granice bila prirodna. Zajednička kontrola Prevlake od strane Srba i Hrvata takođe bi pojačala regionalnu bezbednost, što bi zaslužilo i rusku i američku podršku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Ovakav projekat, podvlači izvor portala Srpsko ujedinjenje, može se realizovati isključivo uz američku podršku i liderstvo.

- Đukanović ne bi mogao da odbije Amerikance - zaključuje on.

Sagovornik portala kaže da je poslednjih godina primetno delovanje britanskih operativaca po ovom pitanju, više po principu prikupljanja informacija, nego po povlačenju konkretnih poteza. Gde se umeša ili interesuje britanska služba, tvrdi on, može se konstatovati da predstoji zanimljiv rasplet.

U svakom slučaju, Herceg Novi ili makar Igalo sa Sutorinom, kaparisani su za Srbiju, ukoliko se eventualni srpski ustupci na Kosmetu i u Preševskoj dolini, budu nadomestili srednjoročnim prisajedinjenjem Republike Srpske Srbiji. Bila bi to respektabilna srpska država čiji bi regionalni značaj bio okrnjen bez izlaza na more. A taj izlaz je preko potreban, između ostalog, i zbog realizacije trgovinskih sporazuma sa Rusijom i Kinom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading