Petar Petrović Njegoš u poslaničkoj klupi skupštine Crne Gore

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.12.2019

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici opozcinog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) uneli su u Skupštinu Crne Gore slike s likom vladike Petra Petrovića Drugog Njegoša i postavili ih na klupe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni su, uoči skupštinskog glasanja o predlogu tog političkog saveza da se dan rođenja velikog pesnika i verskog i svetovnog vladike Crne Gore iz prve polovine 19. veka proglasi Danom kulture, sa sobom doneli i slike s Njegoševim likom, prenose podgoričke Vijesti.

DF je taj predlog aktuelizovao i u oktobru prošle godine, ali je crnogorski parlament odbio da o tome raspravlja. Predlogom je predviđeno je da se taj dan obeleži održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Obrazlažući predlog, poslanik DF-a Andrija Mandić je kazao da su najveći srpski intelektualci pisali i govorili o Njegošu, i da su "najveći među njima isticali da srpski narod ima jednog jedinog gorostasa koji je nadvisio čitavu šumu velikih intelektualaca - Njegoša".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading