Dodik o pritiscima na Srbe: Podgorica bi na silu da Srbe pretvori u Crnogorce

Autor: Tanjug

Svet

09.01.2020

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ističe da vlast u Podgorici plasira zabludu da su Crnogorci poseban narod i da to pokušava da nametne stvaranjem nekog dodatnog identiteta, te pokušavaju pristiskom, satanizacijom i asimilizacijom da srpski narod naprasno pretvore u Crnogorce.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Milorad Dodik na svečanosti povodom Dana Republike Srpske

- To što je crnogorska vlast uradila je nastavak njihove arogancije i lošeg odnosa prema Srbima kroz duži vremenski period stvaranja te neke njihove nezavisnosti. Zabluda koju vlast plasira je da su Crnogorci poseban narod, jer mi smo bratski, jedan narod. Tu zabludu Podgorica pokušava da nametne stvaranjem nekog dodatnog identiteta, jer resurs i povećanje svog kapaciteta ne može da traži kod Albanaca koji nikada neće biti Crnogorci, ili Muslimana, a da ne govorim kod Hrvata - rekao je Dodik u intervjuu frankfurtskim "Vestima".

 

Odnosi sa Moskvom

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ukazao je na značaj odnosa sa Moskvom, rekavši da se danas vidi da je London imao podatke o Srebrenici, ali su ipak predložili da SB UN izglasa rezoluciju o osudi srpskog naroda kao genocidnog u 20. veku, što bi, da Rusija nije sprečila, značilo da nisu ni Nemci, ni oni, koji su pobili pola sveta, genocidni, već bi jedino Srbi bili genocidni.

- Zato smo zahvalni Rusiji i nikad nećemo zaboraviti tu podršku i sprečavanje da se genocidnim proglasi naš narod koji je izgubio 28 odsto stanovništva u Prvom svetskom ratu i još mnogo ljudi u Drugom svetskom ratu, za nas takođe stradalničkom. To što su hteli je neverovatno, ali volja našeg naroda za slobodom, jedinstvom i zajedničkim delovanjem jača je od neistina koje bi da nam podmetnu - rekao je on.

Satanizacija Srba

On navodi da vlast zato pokušava pritiskom, satanizacijom, asimilacijom i na razne načine da srpski narod pretvori naprasno u Crnogorce.


- To podrazumeva neku novu veru koja treba da se ispoljava kroz neku njihovu priču. Podržavam srpski narod u Crnoj Gori, podržavam SPC i ono što je rekao predsednik Vučić tim povodom u svom obraćanju o potrebi da se okupimo, podržimo i pomognemo Srbima daleko više nego što je to do sada bilo - naveo je Dodik.

 

 

Član Predsedništva BiH naglasio je i da Kosovo i Metohija nisu izgubljeni.

- Očito da je Srbija pokazala svoj odnos prema tom pitanju, bez obzira koliko bilo bolno, a jeste, da to treba da bude političko i demografsko pitanje. Albanci odbijaju bilo kakve razgovore i sa pokroviteljima sa Zapada i smatraju da dogovori koji se potpišu, poput Briselskog sporazuma, treba da se realizuju onako kako njima odgovara, dok ostalo, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, ignorišu. Ne može tako - priča Dodik.

 

O Velikoj Britaniji

RepublikaFoto: pixabay.com

Govoreći o Velikoj Britaniji kaže da je to "stari neprijatelj".

- Britanci su još prilikom raspada otomanske imperije kao jedini cilj na Balkanu definisali sprečavanje homogenizacije Srba i mogućnosti da postanu snažna nacionalna i državna zajedinica. To traje svo vreme i nije ništa novo. Mi uvažavamo druge zemlje onoliko koliko one uvažavaju nas. Mnogi su nas satanizovali, a evo sada vidimo objavljene podatke britanskog Ministarstva odbrane koji govore da je laž sve što se pričalo o Srebrenici i da ništa od optužbi nije zasnovano na činjenicama. To govori i da je Zapad manipulisao istinom i stvarao lažni stereotip koji je trebalo da satanizuje Srbe i da vodi ka nestanku RS. Podržavali su ih Amerikanci i ne možemo da zaboravimo, jer činjena nam je nepravda - kazao je Dodik.

Podrška Beogradu oko Kosova

Prema njegovim rečima, Kosovo je kao pitanje od prvorazrednog državnog interesa Srbije i srpskog naroda bilo izgubljeno pre sedam-osam godina, a sada je vraćeno.

- Beograd je na snažnoj pregovaračkoj poziciji i ništa se tamo ne može rešiti bez saglasnosti Srbije, pa Kosovo ne može u međunarodne organizacije, niti može postati član UN - ukazao je on.

Dijalog o Kosovu je, prema njegovim rečima, neophodnost, raduje ga, kaže, što je Srbija u daleko moćnijem položaju nego ranije kada je bila samo faktor kojem su ispostavljani računi.

- Danas ima konzistentnu politiku u pogledu rešavanja tog pitanja i svakako dajem potpunu podršku naporima Beograda i predsednika Aleksandra Vučića u tom pogledu - naglašava on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading