"Navijek je u Ostrog dolazio narod iz svijeh krajeva gdje žive Srbi" - ovako je pisao Glas Crnogorca 1886. godine

Autor: In4s.net

Svet

09.02.2020

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Otkako su moći Svetog Vasilija u manastiru Ostrog, navijek je tamo dolazio narod svake godine na Trojičindan, a bilo ga je od svijeh krajeva gdje žive Srbi, bilo ga je ne samo pravoslavne vjere, no i samih Muhamedovaca, koji su se davno prestali zvati Srbima, no se, navijek osjećaju da su Srbi, pisao je Glas Crnogorca 1886. godine.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Ostrog

U uvodu teksta cetinjski list ističe kako im je sa života Svetog Vasilija, iz Ostroga, stigao lep dopis o Trojičindanskoj svečanosti koji, kako se dodaje u tekstu, govori kako su najbolja svedočanstva ovdašnjih muhamedanaca o njihovom osećaju pripadnosti srpskom narodu - upravo masovni dolasci da se poklone moštima našeg Svetitelja.

- No se, navijek osjećaju da su Srbi, čemu je najbolja svjedočba bila vazdašnje polazištvo muhamedovskijeh Srba Svetom Vasiliju Ostroškom - objašnjava ,"Glas Crnogorca".

List naglašava kako brojni Srbi koji su odrasli u muslimanskoj veri, više imaju vere u Svetog Vasilija, nego u Meku i Medinu.

- Svake godine bi se tu našao po koji poklonik iz Bosne, Hercegovine, stare Srbije ili Maćedonije, koji je odrastao u koranu, pa je ipak imao više vjere u Sv. Vasilija, no u Meku i Medinu - zaključuje se u tekstu koji je objavljen na Cetinju 1886. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading