Dodik: Poseta Ðukanovića BiH štetna po nacionalni interes

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.02.2020

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Skupštini Republike Srpske u Banjaluci da je i dalje protiv posete predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića BiH s obziroma na dešavanja u toj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL/Tanjug
Dodik / Đukanović

Kako prenosi RTRS, on je rekao da je u Predsedništvu BiH dva puta glasao protiv posete Ðukanovića i da je uputio zahtev da se Skupština RS izjasni o tome, s obzirom da je Dejtonskim sporazumom Skupštini dato ustavno pravo da bude mesto odlučivanja kada su vitalni interesi RS ugroženi.

- Moja želja je bila da se poseta odgodi, u jeku dešavanj u Crnoj Gori. Ne verujem da postoji pravoslavac Srbin koji ne poštuje litije koje se održavaju od Trebinja pa širom Crne Gore i koji se ne solidariše sa srpskim narodom u Crnoj Gori - rekao je Dodik.

Ocenio je da bi i za BiH i za crnogorskog predsednika bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična poseta BiH zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja doživljava progon u Crnoj Gori.

Naveo je da je bio protiv posete Ðukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsedništvu BiH ima pravo da traži zaštitu njenog nacionalnog interesa.

Dodik je naglasio da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve, te da je sam Ðukanović rekao da želi da napravi crnogorsku pravoslavnu crkvu jer ne može da zaokruži projekat države bez takve crkve.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading