NAROD PROTIV MILA: 120.000 ljudi na najvećoj litiji u istoriji Crne Gore! Na čelu krsnog hoda mitropolit kijevski Onufrije!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.02.2020

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Podgorici se danas održava Svetosimeonski sabor, u čast Svetog Simeona Mirotočivog - Stefana Nemanje, a litiju ulicama Podgorice, koja je počela oko podne, predvodi mitropolit kijevski Onufrije.

RepublikaFoto: Tanjug/BEOINFO
Foto: Ilustracija

Litija je krenula od Hrama Hristovog Vaskrsenja do Nemanjinog grada, prenose podgoričke Vijesti.

- Čestitam vam značajan jubilej, 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa srpskog. Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lepim, hrabrim i dobrim ljudima. O lepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvek čuvao pravoslavnu veru - rekao je Onufrije.

On je istakao da u Crnoj Gori mnogo stoleća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko primorska (MCP), za koju je rekao da je svetu pokazala velike svece - Svetog Vasilija, Svetog Petar i druge.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da zahtevaju od premijera i predsednika Crne Gore da povuku "bezbožni, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon" o slobodi veroispovesti, zbog kako je rekao "njihovih obraza".

- Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako - rekao je Amfilohije.

Skup je počeo arhijerejskom liturgijom u sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio Onufrije, a pomagalo mu je 15 arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Učesnici litija nose crkvene zastave, trobojke sa crnogorskim grbom, krstaš barake, a razvijene su i zastava Vizantije, crvena zastava Crne Gore sa bijelim dvoglavim orlom, zastava sa likom Janka Vukotića, Petra II Petrovića Njegoša.

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je ranije da mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrije, ne predstavlja autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
BEPA

29.02.2020 15:08

Само Слога Светиње Спасава.