Američki magazin o Milu: Bivši sluga Slobodana Miloševića sad hoće da pravi svoju crkvu

Autor: in4s, Republika

Svet

09.03.2020

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom male zemlje od svega 620.000 stanovnika rastu ljuti protesti u retkom pokazivanju prkosa prema čoveku koji se od sluge Slobodana Miloševića pretvorio u najdugovečnijeg lidera u Evropi, piše američki magazin Blumberg.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Izgrađen u skoro vertikalnoj litici sa spektakularnim pogledom na dolinu manastir Ostrog predstavlja jedno od najvećih svetilišta u Evropi. Od 17. veka preživeo je mnoge ratove i previranja koja su odredila najneuređeniji region u Evropi.

Kompleks crkava sada je simbol nove borbe oko kulturnog identiteta, a u svetu hrišćanskog pravoslavlja tu se neminovno radi o moći i naciji.

Manastir pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iako se nalazi u Crnoj Gori, najmanjoj od šest bivših jugoslovenskih republika.

Predsednik Crne Gore želi da ustanovi svoju pravoslavnu crkvu i tako svoju zemlju dalje udalji iz orbite Rusije i Srbije. Država u sprovođenju plana može uzeti crkvena imanja uključujući i Ostrog. Vernici su ipak jasno stavili do znanja gde se nalazi njihova odanost, i na čijoj su strani.

Crna Gora se pridružila NATO-u 2017. i nastavila svoj put ka EU, ali okretanje leđa SPC je jedan korak previše za mnoge.

- Nikad u istoriji jedan ateista i komunista nije napravio crkvu - saopštio je sveštenik iz Ostroga Jovan Radović za za Blumbeg.

"Neverovatno je koliko je posvećen tom zadatku. Uloga crkve je da spasava ljude od greha, ne da stvara nove nacije."

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Manastir Ostrog

U svetu krvi i zemlje na Balkanu crkva je pečat nacije zajedno sa jezikom i granicama. Za razliku od katoličanstva gde je papa superioran, u pravoslavlju crkve imaju svoje samostalne patrijarhe.

Američki magazin daje i osvrt na to da vlast stalno poteže uticaj Rusije, te da ili optužili i osudili 16 ljudi u navodnom državnom udaru koji nije uspeo.

Verni narod Crne Gore sumnja da se iza želje da pravi svoju crkvu kriju drugi motivi, vezani za otimanje crkvenih imanja.

Sad je važno vreme za emancipaciju Crne Gore, izjavio je Đukanović u januaru. Pozvao je na dalji razvoj crnogorskog društva, uključujući i restauraciju autokefalnosti pravoslavne crkve. To bi pomoglo da se odbaci srpski nacionalizam i napori Beograda da preko crkve podrivaju suverenitet njegove države, rekao je Đukanović.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić, rekao je da Crna Gora može da radi šta god želi 14 godina nakon mirnog razlaza, tražeći jedino zaštitu nasleđa i prava etničkih Srba.

Izjavio je da je ovaj potez (Đukanovića) nastao zbog sumnji u zapadnim moćnim zemljama da Ruska pravoslavna crkva ima uticaj na Srpsku crkvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading