Umro heroj koji je savetovao generala: Lažu te, Mladiću, završićeš u hagu!

Autor:

Svet

10.03.2020

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Heroj odbrane Nevesinja u Mitrovdanskoj ofanzivi 1992. pukovnik Gušić preminuo je u ponedeljak u 79. godini u Beogradu, a iza njega ostali su brojni podvizi, zahvaljujući kojima su sačuvane granice Istočne Hercegovine i sprečen egzodus srpskog naroda.

General Ratko Mladić

Kako su o ratnom komandantu Nevesinjske brigade Vojske RS govorili saborci, a sve to zabeležio novinar Mišo Vujović, Gušić se nikome nije dodvoravao. Izbegavao je isprazna referisanja i sastančenja po glavnom štabu, a uvek je davao prednost svojim oficirima.

UPOZORENJE GENERALU

- Zašto nije došao Gule - pitao je Mladić načelnika štaba Nevesinjske brigade u leto 1992. godine.

- Izgleda da je sinoć malo zaglavio - odgovorio je abehajac, čovek koji nije razlikovao avaks od aneksa, konstatovao je Vujović.

Međutim, kako je Vujović zapisao, Gule se nije obazirao na ovakve sitne pakosti, ali je upozoravao svog prijatelja iz klase generala Mladića da bude oprezniji.

- Lažu te, komandante - bio je izričit, unoseći mu se u lice i streljajući ga prodornim pogledom u kasarni u Kalinoviku, pa ga posavetovao:

- Čisti redove srpskih oficira, karijerista i kalkulanata. Doći će ti glave, žalosna ti majka.

Dodik uputio telegram saučešća

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća Gušićevoj porodici.

- Sa velikim žaljenjem sam primio vest o smrti pukovnika Gušića, velikog patriote koji je dao značajan doprinos u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ostaće u trajnom sećanju naroda i pripadnika Vojske RS, posebno njegovih saboraca i naroda Hercegovine - naveo je Dodik, ocenivši da je Gušićeva smrt veliki gubitak za srpski narod.

Na taj razgovor podsetio je generala u njihovom poslednjem telefonskom razgovoru za Mitrovdan prošle godine:

- Da si me slušao, ne bi danas bio u Hagu.

Kada je u junu 1992. krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, Gušić je 16. juna na Čobanovom polju, kod Nevesinja, stao pred vojsku i narod, pa im poručio da dalje nema povlačenja. Tog dana je formirana Nevesinjska brigada, što je bilo presudno za odbranu Istočne Hercegovine i čitave RS.

- Šta je bilo činiti? Ili pod metak ili bežati. Sa suzama u očima obratio sam se vojsci: "Braćo Nevesinjci, zar vi nećete braniti Nevesinje? Ne brukajte junaštvo i slavu naših prađedova" - prisećao se u intervjuima Gušić tog 16. juna.

NA ČELU MITROVDANSKE OFANZIVE

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Radovan Karadžić

Mitrovdanska ofanziva 1992. trajala je od 8. do 13. novembra nakon proterivanja srpskog naroda iz doline Neretve od združenih hrvatsko-muslimanskih snaga koje su isplanirale snažan napad na položaje Nevesinjske brigade, kojom je komandovao Gušić. Ta brigada je imala u sastavu više od 4.000 ljudi, a u sukobu sa brojnijim neprijateljem stradalo je 34 vojnika i oficira, dok je teže i lakše bilo ranjeno oko 200. Komandant Glavnog štaba VRS general Ratko Mladić lično je stupio u kontakt sa komandantom brigade i uputio mu podršku za odbranu Nevesinja i Hercegovine. Nevesinjsku brigadu je na Vidovdan 1993. odlikovao predsednik RS Radovan Karadžić Ordenom Nemanjića.

Koliko je zapravo bio neumoljiv i beskompromisan svedoči i jedan susret sa Momčilom Krajišnikom, tadašnjim predsednikom Skupštine RS.

- Vi ste taj čuveni komandant Gušić? Čuo sam svašta o vama i dobrog i lošeg - arogantno mu se obratio prvi čovek parlamenta RS.

Pukovnik je stajao u poluraskoraku, u modrozelenom kombinezonu, zavrnutih rukava do lakata.

- Ja sam taj Gušić, a ko si ti, žalosna ti majka, da sudiš o meni kao vojniku i oficiru? Šta sam ja o vama sve čuo, ali poštujem vašu funkciju! Ja, gospodine predsedniče, jedino priznajem sud srpskog vojnika i svog mučeničkog naroda. Samo njima polažem račune i nikom više - britko, u svom stilu, odbrusio je komandant Gule sagovorniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading