Linta o puštanju na slobodu Tomislava Merčepa: Sramno i uvredljivo! Čist dokaz da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.03.2020

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kritikovao je Vrhovni sud Hrvatske zbog odluke o puštanju na uslovnu slobodu Tomislava Merčepa nakon izdržane tri četvrtine zatvorske kazne.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

- Posebno je sramno i uvredljivo objašnjenje Vrhovnog suda da Merčepa puštaju na slobodu jer je, između ostalog, bio dobar i poslušan zatvorenik. Tragična je činjenica da je nekadašnji komandant hrvatskih paravojnih formacija i ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep bio osuđen na ponižavajućih sedam godina zatvora zbog stravičnih zločina nad srpskim civilima i ratni zarobljenicima na području zapadne Slavonije i Zagreba - kaže u izjavi za medije Linta.

On podseća da Pripadnici Merčepove jedinice ubili su najmanje 46 Srba, da se troje vode kao nestali, a šestoro ih je, kaže, preživelo zverska mučenja.


- Za brojne i brutalne zločine nad vukorarskim Srbima pre i tokom rata 1991. godine Merčep nije osuđen na bilo kakvu zatvorsku kaznu. Dobro je poznato da je Merčep veći dio zatvorske kazne provodio u banjama zašto se lično založio hrvatski ministar veterana Tomo Medved - kaže Linta.

Dodaje da je slučaj "ratnog zločinca Tomislava Merčepa" samo jedan u nizu dokaza da je temelj današnje Hrvatske ustaštvo i NDH.


Takođe, kako kaže, slučaj Merčep još jednom je potvrdio da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i profesionalno već etnički motivisano pravosuđe koje je "u funkciji opravdavanja zločinačke politike režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading