Dodik najavio ukidanje vanrednog stanja!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.05.2020

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vlada Republike Srpske spremna je da u narednim danima Narodnoj skupštini predloži ukidanje vanrednog stanja", izjavio je srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Milorad Dodik

On je rekao da se razmatra i pomeranje početka policijskog časa u Srpskoj sa 20 na 22 sata, kao i ponovni rad određenih privrednih subjekata i uslužnih delatnosti, naravno uz propisane mere zaštite.

- Mislim da će se ići ka ukidanju ili bitnom skraćenju policijskog sata. Možda ćemo ga sa osam pomeriti na 22, ali videćemo - kazao je Dodik.

Dodao je da sve zavisi od procena koje će se donositi u dogovoru sa relevantnim medicinskim stručnjacima koji će da ukažu na izvore i načine kako se to desilo.

- Tim merama, i pored toga što imamo povećan broj obolelih, verujemo da će u narednih 7-10 dana pasti i stvoriće mogućnost da se ukine policijski čas i vanredno stanje i dozvoli rad, kao što smo počeli - rekao je Dodik.

Iznenađen je, kazao je, povećanjem broja zaraženih u Republici Srpskoj jer se očekivala bolja epidemiološka situacija i najavio da će sve to biti ispitano i donesene nove mere.

Prema njegovim rečima, evidentan je i pad prihoda u BiH.

- Od očekivanih 230 miliona u aprilu, koje je trebalo da dobijemo u budžet, imaćemo 80 miliona manje - naveo je.

Žali što odobrena sredstva MMF-a stoje na računu i što nisu efektivna, tako da i to usložnjava ukupnu ekonomsku situaciju u BiH. Ne želi, kaže Dodik, da poredi stanje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Kada je reč o situaciji u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj napomenuo je da poslednjih dana ima mnogo nedobronamernih izjava i dezinformacija.

- Važno je to da je ukupan broj zaraženih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci daleko manji u procentima nego u regionu - istakao je Dodik i dodao da se propisi moraju poštovati.

- Moguće da je bilo propusta, niko ne kaže, ali ono što je propisano mora se poštovati. Mislim da je previše bilo dezinformacija i nije teško u takvoj situaciji napraviti paniku - kazao je srpski član Predsedništva i napomenuo da u skladištima Fonda zdravstva se nalazi više od sedam miliona maski i šest miliona rukavica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading