Milov teror nad Srbima i SPC: Tera vladike na robiju, hoće da etnički očisti Crnu Goru!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

18.05.2020

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nastavlja najstrašniji teror nad Srpskom pravoslavnom crkvom i, po svemu sudeći, rešen je da etnički očisti Crnu Goru, tako što bi jedan broj Srba nasilno asimilovao, a drugi naterao da se iseli za Srbiju!

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

Na taj "zločinački plan" u subotu je upozorio i srpski predsednik Aleksandar Vučić. On je, posle razgovora sa liderima Srba iz Crne Gore, rekao da ne želi da bude isuviše oštar u iznošenju stavova, ali da su neke stvari više nego očigledne.

- Neki žele da srpski narod u Crnoj Gori ili prihvati asimilaciju ili ode u Srbiju, kao svoju maticu. Srbi u Crnoj Gori treba da znaju da nisu i nikad neće biti sami i da će država Srbija uvek biti uz njih - rekao je Vučić.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika SPC, koji su još 13. maja uhapšeni zbog proslave praznika Svetog Vasilija (!?!), pušteni su proteklog vikenda iz pritvora. Vladika je ekspresno optužen za krivično delo nepostupanje po odredbama o suzbijanju opasne zarazne bolesti, za koje je predviđena kazna do godinu dana zatvora!

Stevo Šekarić, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, potvrdio je da je optužni predlog predat Osnovnom sudu.

- Devet sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke su 12. maja postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta, sprovodili su litiju na ulicama. Odluka o zadržavanju sveštenika bila je doneta zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično delo koje im se stavlja na teret - rekao je Šekarić.

Vladika Joanikije, na drugoj strani, nakon izlaska iz pritvora naglasio je da se 20 godina u Nikšiću održavaju litije povodom slave Svetog Vasilija Ostroškog, a da je problem nastao tek kad se vlast umešala.

- Ispred crkve su se spontano okupile hiljade ljudi. Sveštenstvo nije smelo da povredi narod i njegova osećanja i moralo je da izađe i bude uz narod. Problemi su nastali kad se vlast umešala.

- Zahvalan sam narodu na istrajnoj i iskrenoj podršci. Po izlasku iz pritvora saznao sam da je u protestima dosta omladine pretučeno u Nikšiću, da su prebijena čak i deca, i to nikako nije smelo da se dogodi - poručio je vladika Joanikije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading