Povraćala je pred polazak na časove! Devojčica skočila sa 8. sprata zbog ZLOSTAVLJANJA U ŠKOLI

Autor: Blic

Svet

19.05.2020

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezapamćena tragedija koja se 20. aprila dogodila u Novom Travniku, a u kojoj je skokom s balkona s osmog sprata solitera u centru grada život izgubila 13-godišnja Medina Zahirović otvorila je Pandorinu kutiju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Roditelji devojčice Sanela i Almir Zahirović kažu kako su njihovu ćerku godinama psihički zlostavljale koleginice iz razreda, prenosi Srpskainfo.

- Želim da se zna zbog čega je moje dete to napravilo. Uzrok je bilo svakodnevno psihičko zlostavljanje koleginica iz razreda. Znala je otići u školu zdrava, pa zove ispred škole da je dobila temperaturu, da je glava boli i povraća. I zaista, imala bi temperaturu, koja za sat u kući nestane. Ujutro kad se treba dignuti u školu, bolni bolesnik, povraća čitavo jutro. Više je izostajala iz škole nego što je išla. Sve zbog straha – kazali su roditelji, koji su se obraćali učiteljici.

- Mi smo više puta pričali s učiteljicom koja problem nikada nije rešila. Nije ga znala rešiti, nego je sve zataškala, pa o svemu ništa nisu znali niti direktor ni pedagog – tvrde oni.

Trajalo je to, dodaju, pet godina, sve dok se u februaru ove godine, kada je već išla u šesti razred, Medina nije požalila nastavniku fizičkog vaspitanja.

- U februaru nas je pozvao pedagog i rekla nam da se Medina požalila nastavniku i da se samopovređivala. Mi kao porodica smo odmah reagovali, odveli je psihijatru koja je u nalazu zaključila da su za njeno stanje krivi problemi u školi. Dala joj je terapiju koju je pila dva meseca i, nažalost, dogodilo se to što jeste – rekli su roditelji.

Izvan škole, kažu, bila je vesela i vedra devojčica.

- U kući nikad ništa nismo primetili. Uvek je bila sretna i zadovoljna, čak i taj dan je planirala šta će ujutro doručkovati, kako će s tatom ići u knjižaru kupiti olovke. Čitav grad ju je znao po njenom ocu koji nikad nije otišao kafu popiti bez nje – rekla je majka Sanela.

Kad se sve dogodilo, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i reklo kako i njihova deca prolaze isto kroz što je prošla Medina.

- Prolaze isto kao naša Medina, možda još i gore. Jadna majka je rekla da će dete ispisati iz škole. Ne želimo tužiti nikoga, niti nam bilo kakav vid naknade treba, želimo samo upozoriti da o ovom problemu računa moraju povesti roditelji i prosveta, da se više ne dogodi nijedan ovakav slučaj – kazali su.

Nizada Skrobo, direktorica Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik, koju je Medina pohađala, kaže kako ništa nije znala o ovome te je pozvala nadležno tužilaštvo da ispita celi slučaj.

- Šta god bih ja kazala, ispalo bi da se nešto pravdam. Treba tužilaštvo odraditi svoj deo posla zbog svih nas. Roditelji se nisu nikad obratili ni meni, ni pedagogu. Imali smo drugih slučajeva vršnjačkog nasilja u školi, ali, znate, deca se uvek tuku i mi to rešavamo. Pritužbi na tu učiteljicu nismo imali, čak su roditelji tražili da ostane, odnosno da se primi za stalno jer je bila na ugovoru na određeno vreme – kazala je Skrobo, piše Avaz.

Resorni kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić za ujutro je najavio inspekciju.

- Postoji protokol o vršnjačkom nasilju i inspektori će sutra utvrditi je li po njemu postupano – rekao je Domić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading