Više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori tokom krize prekinulo rad

Autor: Tanjug

Svet

20.05.2020

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori je tokom krize izazvane korona virusom prekinulo rad, 35 odsto je delimično poslovalo, dok je 23 odsto njih bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 odsto organizovalo rad od kuće, prenosi portal CdM.

RepublikaFoto: pixabay.com

To pokazuju podaci iz istraživanja koje je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sprovela među crnogorskim privrednicima kako bi ocenila uticaj pandemije COVID-19 na poslovanje u Crnoj Gori.

Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović kaže da su teret krize najviše podnela mikro i mala preduzeća, dok su velike kompanije pokazale značajno veću otpornost, te su u najvećem procentu (38 odsto) bile u potpunosti operativne.


Iako Istraživanje UPCG pokazuje da čak 90 osto kompanija u Crnoj Gori nije otpuštalo radnike tokom krize, Radulović je upozorila da bi novi talas koronavirusa, za koji se veruje da bi se mogao pojaviti na jesen, doveo do zemljotresa u privredi.

- Ukoliko dođe do još jednog ovakvog talasa bojimo se da će doći do gašenja velikog broja privrednih subjekata i do otpuštanja velikog broja radnika - rekla je Radulović.

Istraživanje UPCG je pokazalo i da svaki treći ispitanik smatra da bi im za obnavljanje poslovanja bilo potrebno između jednog i tri meseca, dok je skoro četvrtina procenila da bi im bilo potrebno od tri do šest meseci, odnosno više od šest meseci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading