ČUVENI AMERIČKI POLITIKOLOG FRENSIS FUKOJAMA: Đukanović je efikasan političar, ali Crna Gora nije demokratska država

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

02.06.2020

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki politikolog Frensis Fukujama izjavio je da predsednika Crne Gore Mila Đukanovića doživljava kao efikasnog političara, ali da ne smatra da vodi demokratsku državu.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

- Crna Gora nije mnogo uradila da uđe u Evropsku uniju u ovom trenutku. Prošlog leta sam dugo razgovarao sa Đukanovićem kad sam bio u Podgorici. Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu - naveo je Fukujama u razgovoru za „Glas Amerike“.

On je istakao i da nije isto članstvo u NATO-u i EU, jer se po pitanju NATO-a više radi o strateškom savezu i naveo primer Turske koja je članica, a nije, kako je kazao, demokratija.

Upitan da li Srbija i Crna Gora mogu da slede svoj put ka Evropskoj uniji u svetlu najnovije ocene Fridom hausa o padu u upravi, slobodi govora i medija, pravosuđa, Fukujama kaže da ne mogu, jer u EU postoji nespremnost za dalje proširenje zbog osećanja da su prerano primili neke zemlje.

- Mislim da je jedan od problema koje je EU imala, to što je pustila druge zemlje iz regiona, kao što su Bugarska i Rumunija, da nazaduju nakon što su primljene. Nivo korupcije je počeo da raste...A kada imate zemlju koja ni ne deluje posebno zainteresovano da uđe u Uniju ili ne sprovodi neophodne reforme, to nema smisla sa evropskog stanovišta - kazao je.

Srbija nije previše zainteresovana za EU

Fukujama je takođe ocenio da srpska vlada nije previše zainteresovana za EU i da ne želi da radi na ispunjavanju kriterijuma za pristup.

- Zaista mislim da će se proces usporiti, možda zaustaviti ili čak krenuti unazad - poručuje Fukujama.

- Želi da predstavi zapadnoj javnosti, Briselu i Berlinu i drugim prestonicama da je i dalje na putu ka članstvu u EU, ali i produbljuje saradnju sa Rusijom i sa Kinom. U stvari, raniji napori da se ostane na strani Zapada su način da se izbegne kritika sa Zapada - navodi on.

Fukujama sumnja da će uskoro biti rešen problem Kosova, dodajući da mu se čini da i sa strane Beograda i sa strane Prištine - postoji otpor tome.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading