HDZ IPAK MORA U KOALICIONU VLADU: Plenkovića opet Srbi spasavaju!

Autor: N. V., B. B.

Vesti

06.07.2020

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski premijer Andrej Plenković, po svemu sudeći, ostaće na toj funkciji i u novom mandatu, pošto će 66 članova novog Sabora iz njegove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uz podršku osam poslanika iz redova manjina, gde je i troje Srba, uz još dva hrvatska poslanika imati tesnu većinu za formiranje vlade.

RepublikaFoto: youtube.com/CROPIX
Andrej Plenković

Iako je uoči izbora održanih u nedelju delovalo da bi vlast mogla da osvoji leva koalicija Restart sa socijaldemokratama na čelu, čiji je bivši lider Zoran Milanović nedavno postao predsednik Hrvatske, Plenkovićev HDZ je ipak obezbedio najviše mandata. Ipak, uprkos osvajanju 66 poslaničkih mesta, HDZ se našao u problemu pošto trećeplasirani Škorov Domovinski pokret, kome je pripalo 16 mesta u Saboru, pored toga što ne voli Srbe, ne voli ni samog Plenkovića. Zato je dosadašnjem premijeru bilo hitno potrebno da nađe barem još deset poslanika koji će podržati njegovu novu vladu.

DANAS PREDSEDNIŠTVO SDSS

Prema tvrdnji Radomira Čačića, predsednika stranke Reformisti, koja je osvojila jedno poslaničko mesto, Plenković je već sastavio novu vladu, koju će uz Reformiste podržati i jedan poslanik Hrvatske narodne stranke (HNS) i osam članova Sabora iz redova manjina, među kojima je i troje poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Predsednik SDSS i poslanik u novom sazivu hrvatskog parlamenta Milorad Pupovac čestitao je izbornu pobedu HDZ Plenkoviću, ali je kazao da poslanike SDSS još niko nije zvao na konsultacije o formiranju nove vlade.

- SDSS će verovatno danas imati predsedništvo stranke, pa ću videti šta i kako dalje - rekao je Pupovac za zagrebačku televiziju N1.

CRTICE S IZBORA

- Lider SDP Davor Bernardić podneo ostavku nakon izbornog debakla Restart koalicije, okupljenje oko te opozicione stranke

- U Saboru neće više biti ni Stranka Ivana Pernara, poznatog po performansima i izbacivanjima iz parlamenta

- Katarina Peović, koja je branila prava Srba u Hrvatskoj, postala je poslanica na listi Radničke fronte (zeleno-crvena koalicija Možemo!)

Plenkovićev portparol Marko Milić na Tviteru je objavio da je "predsednik Vlade obavio inicijalni krug konsultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS i Reformistima", naglašavajući da "oni daju jasnu podršku novoj parlamentarnoj većini i vladi HDZ, koju će predvoditi Andrej Plenković".

TVRDO PREMA SRBIJI

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", kaže za Srpski telegraf da "veruje da će Plenković formirati vladu sa manjinama, kao što je to bilo i do sada".

RepublikaFoto: Tanjug
Štrbac: Biće kao do sada malih i sporih pomaka što se tiče životnih pitanja Srba u Hrvatskoj

- Srbi su bili u koaliciji na vlasti u prethodna četiri saziva (Sabora) i ne vidim nijedan razlog da se ta saradnja ne nastavi. To, dalje, znači politiku kontinuiteta, odnosno biće kao do sada malih i sporih pomaka što se tiče životnih pitanja Srba u Hrvatskoj, u vezi sa zdravstvom, infrastrukturom, strujom, vodom, putevima... Nema, naime, više 83 srpska sela bez struje, kao što je to bilo pre deset godina. Ali opasnost vreba sa političke strane, u reviziji istorije i rehabilitaciji i relativizaciji ustaštva, o čemu svedoče morbidni grafiti širom "lijepe njihove" i porast verbalnih i fizičkih napada na Srbe i srpsku imovinu - naveo je Štrbac.

Diplomata Zoran Milivojević ocenjuje za naš list da "ubedljiva pobeda HDZ na čelu sa Plenkovićem ukazuje da će Zagreb nastaviti da vodi tvrdu i radikalnu politiku u odnosu na Srbiju i na srpsko pitanje.

RepublikaFoto: youtube.com/B92 TV
Milivojević: Zagreb će uslovljavati evrointegracije Srbije dok se ne reše za njih značajna bilateralna pitanja

U tamošnjoj kampanji je rečeno, a na to je nedavno nedvosmisleno ukazao i ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević, da će Zagreb uslovljavati evrointegracije Srbije dok se ne reše za njih značajna bilateralna pitanja, poput problema nestalih i granice na Dunavu - kazao je Milivojević i dodao da će "u prevodu sve biti, manje-više, kao do sada".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

07.07.2020 05:58

Kada mogu da podrže Haradinaja i Tačija zašto ne bi mogli da podrže i Plenkovića. Pa mi smo širokogrud narod, zar ne?