BAKIR BI DA OTME SRBIJI HIDROELEKTRANU

Autor: informer.rs, Republika

Svet

01.11.2017

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjačke vlasti pod vođstvom Bakira Izetbegovića imaju pakleni plan da otmu Srbiji deo hidroelektrane "Bajina Bašta"!

RepublikaFoto: Tanjug
Sulude ideje mu padaju na pamet: Bakir Izetbegović

Iako su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Republike Srpske Milorad Dodik najavili da će do kraja godine biti rešeno pitanje granice između Srbije i BiH, zvanično Sarajevo tvrdi da i dalje ostaje sporno 40 kilometara graničnog pojasa.

Poznato je da Bošnjaci hoće da po svaku cenu prisvoje deo hidroelektrane "Bajina Bašta". Za njih je ključno da dobiju pola tog objekta.

Dobri poznavaoci prilika tvrde da je Izetbegović zapravo bacio oko na hidroelektranu, koja se manjim delom nalazi na teritoriji BiH, a od koje korist, po mišljenju Sarajeva, ima samo Srbija.

Politikolog Anđelko Kozomara tvrdi da zbog HE "Bajina Bašta" nije realno očekivati da se problem granica reši do kraja godine.

- Poznato je da Bošnjaci hoće da po svaku cenu prisvoje deo hidroelektrane "Bajina Bašta". To je za njih ključno pitanje i zato neće nikakvu razmenu teritorije jer smatraju da su oštećeni ako ne dobiju pola elektrane. Zbog toga sumnjam da će ovo pitanje biti rešeno do kraja godine, jer sa Bošnjacima nema i ne može biti nikakvog dogovora! - navodi Kozomara i dodaje da Sarajevu odgovara da situacija stalno bude dramatična i da se oni prikažu kao žrtve.

Granica Republike Srpske i Srbije duga je 335 kilometara, a prema tumačenju Sarajeva, sporni su delovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim deo kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i deo oko opštine Priboj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading