DODIK: SNSD će tražiti dosledno poštovanje Dejtona

Autor: blic.rs

Svet

02.11.2017

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da SNSD ima nameru da se, ukoliko se BiH uskoro ne sredi na bazi izvornog Dejtonskog sporazuma, odnosno ne vrati u ustavne okvire, odupre tome, što znači i stvaranje atmosfere i okupljanje koalicije za mogući referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

- Sud i Tužilaštvo su izraz nasilja visokog predstavnika koji ih je uveo mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava - rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

On je dodao da su te vanustavne institucije u praksi pokazale da su dekadentne i da nisu u funkciji jačanja prava i pravičnosti nego promocije političkog kreiranja sistema i obračuna sa političkim protivnicima i jednim narodom u BiH.

Podsećajući da je odluka o ovom referendumu donesena bez učešća opozicije, Dodik je ponovio poziv opozicionim strankama u RS da u Narodnoj skupštini ojačaju ovu odluku, da bi referendum bio održan.

Dodik je istakao da celovitost BiH zavisi od poštovanja Ustava zemlje, te napomenuo da su Ustav kršili stranci, prvenstveno visoki predstavnici i SDA, koja je pravila platformu za rušenje Dejtonskog sporazuma.

- Odredbe Dejtonskog sporazuma su primenjivane i primenjuju se i danas uz različit pristup i pokušaj degradiranja - rekao je Dodik i podsetio da je Dejtonski sporazum uspostavio novi politički sistem i novu organizaciju BiH, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Priče o tome ima li ili ne originalnog dokumenta, prema njegovim rečima, bile su u funkciji onih koji su urušavali Dejtonski sporazum, a to su masovno činili visoki predstavnici i druge različite ličnosti.

- U svakom slučaju, ako postoje originali, ako su pronađeni, oni su dobrodošli jer javnost u BiH traži smirenje po tom pitanju i da se na to stavi tačka - zaključio je predsednik Srpske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading