(VIDEO) OVAKO SE SKRIVAO IVICA TODORIĆ!

Autor: Republika

Svet

08.11.2017

09:41 >> 10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je Todorić postupio skladno očekivanjima i sam se predao britanskoj policiji, objavljeni su neki od detalja kako je tekla cela operacija lociranja i hapšenja osnivača Agrokora, koji je pre nekoliko dana završio i na međunarodnim poternicama.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Ivica Todorić nasmejan izašao iz pritvora

Britanske nadležne službe, dakle i one iz sigurnosno-obaveštajnog aparata, kao i policija raspolagale su svim potrebnim podacima o Todorićima koje su dobili od svojih hrvatskih kolega. Za hrvatski sigurnosno-obaveštajni sastav, kao i policijski, kao što se i pretpostavljalo, nije bilo tajni oko lokacija na kojima je glava porodice Todorić boravio u Londonu. Uz njega je bio i sin Ante, a Todorići su u tih 50-ak dana, koliko je prošlo otkad je Ivica Todorić zadnji put viđen u Zagrebu (sredinom septembar), pa do njegove predaje, menjali lokacije u Londonu dva puta.

Bili su smešteni privatno, a smeštaj su osigurali putem svojih prijatelja koji poseduju nekretnine u Londonu.

Lako prešao hrvatsku granicu

Kada je Todorić prelazio hrvatsku granicu, sredinom septembra, tada još nije bilo poternica, a tako ni razloga da bi ga mogli zaustaviti na hrvatskoj teritoriji.

Kako kažu izvori iz hrvatskih službi, Todorić tako i nije bio u pravom begu, s obzirom na to da se znalo gde boravi, kao što je i on dobro znao da službe znaju njegove londonske adrese i lokacije. Njegovo skrivanje očito je bila strategija koja je dogovorena unutar porodice i sa advokatima, a svodi se na kupovinu vremena i vrlo dug postupak izručenja po kom je poznat pravosudni sastav Velike Britanije.

Britaniju nije slučajno odabrao

Navodno je takva strategija odabrana nakon što je uhapšeno 14 odgovornih osoba iz Agrokora, koji su svi kasnije pušteni na slobodu, a pritvor je bio zatražen samo za "gazdu" Ivicu Todorića. On svakako nije slučajno odabrao baš Britaniju, a činjenica je da nije ni krenuo u akciju pravog bega, negde u, na primer južnoameričke države, gde bi puno lakše organizovao svoj nestanak, da mu je to bio cilj. 

Ovako, Todorić će i dalje na relativnoj slobodi čekati odluku o izručenju Hrvatskoj, u Londonu koji sad, kako kaže, smatra "domom".

Međutim, osnivač Agrokora nije sve to vreme, dok se nagađalo gde bi mogao da se sakrije, provodio samo u Londonu. Nekoliko puta je, saznaje Večernji list, bio sasvim blizu Zagreba, u Ljubljani, gde je održao nekoliko sastanaka s nekim poznanicima i partnerima.

"Hrvatskoj sam dao adresu"

Osnivač Agrokora napisao je na svom blogu da se nije skrivao i da se u Londonu nalazi zato što mu je ugrožena elementarna pravna sigurnost u Hrvatskoj.

Kako je napisao, njegova adresa, lični i kontakti njegovih advokata vlastima su poznati još od 10. oktobra, kao i da je te podatke lično dostavio nadležnim institucijama i čekao da ga pozovu, prenosi Hina.

- Sud, čijem sam se pozivu odazvao čiste savesti, sagledao je sve argumente obe strane i odlučio da sam slobodan čovek. Sudskoj se odluci veselim, ali kao odgovoran čovek ne mogu i ne želim da je komentarišem. U Londonu sam jer su mi teško povređena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost i imam pravo da se borim protiv laži i konstrukcija kojima me žele prikazati kao čoveka koji je u suprotnosti sa pozitivnim zakonima moje države. To nije tako, i to ću dokazati - napisao je Todorić.

Kako je kazao, on neće dopustiti da se političkim dekretom "osudi bez suđenja" i da se ućutka jer, kako je ocenio, njegov govor "smeta onima koji su mu oduzeli vlasništvo".

- Itekako ću govoriti, jer je sloboda govora jedno od temeljnih ljudskih prava, ma koliko nekome smetala istina. Javni je govor, pa bio on ponekad i kritika, stub svakog demokratskog društva i niko nema pravo da ga ograničava - rekao je Todorić.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading