SRBIJI PRETI NOVA DROGA: Smrtonosni blou stigao u komšiluk!

Autor: Republika

Svet

08.11.2017

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova opasna droga iz grupe sintetičkih kanabinoida, na tržištu poznata pod nazivom blou, stigla je i u Hrvatsku. Prvi put je zaplenjena na području Osječko-baranjske županije tokom leta.

RepublikaFoto: Tanjug
Blou podseća na kanabis, ali je mnogo opasniji/Foto: Ilustracija

Reč je o psihoaktivnoj supstanci iz grupe sintetčkih kanabinoida, prenosi Index.hr. Prodaje se kao biljna mešavina u crno-žutim plastičnim omotima. Dizajnirana je kako bi oponašala učinke kanabisa, ali je mnogo opasnija.

Simptomi trovanja su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u grudima, zujanje u ušima, glavobolja... U slučaju preterane konzumacije, posledica može biti i smrt.

U Evropi je već odnela nekoliko života.

Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni sintetski kanabinoidi (oko 60 odsto), znatno otrovniji, a zloupotreba je povezana s brojnim trovanjima, pa i smrtnim slučajevima. To su droge poznate i pod imenima spajs i K2.

Korisnici uglavnom i ne znaju šta su uzeli, niti kako će delovati. Snažni psihostimulans, sintetski kation alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva u Evropi. Nove psihoaktivne supstance su pronađene u proizvodima koji se na tržištu prodaju kao zamene za lekove, kao što su, na primer, benzodiazepini (diazepam, oksazepam, medazepam, bromazepam, alprazolam, lorazepam).

Velika pretnja u novije vreme jeste i snabdevanje drogom preko interneta jer nabavka novih droga tim putem postaje sve veća, a kontrola je vrlo teška, navodi se u evropskom izveštaju o drogama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading