HARADINAJ PRETI DA ĆE KLATI SRBE

Autor: J. JOKANOVIĆ - G. MITROVIĆ

Svet

29.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska krv će teći u potocima na Kosovu ukoliko protiv albanskih lidera i bivših pripadnika OVK budu podignute optužnice.

RepublikaFoto: facebook.com/Daut Haradinaj
Jeziva poruka

Ovu zloslutnu pretnju uputio je Daut Haradinaj, rođeni brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kog se najavljuje da bi se prvi mogao naći na optužnici Specijalnog međunarodnog suda za zločine OVK u Hagu.

Drecun: Očigledno je da su Albanci u velikom strahu

Mlađi Haradinaj je na jednoj prištinskoj TV rekao da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova, koja je odgovorna za silne zločine nad Srbima i pogubljenja žena, dece, staraca... Direktna pretnja usledila je nakon što je propao pokušaj partija proisteklih iz OVK, predvođenih Ramušem Haradinajem i Tačijem, da u kosovskom parlamentu obore zakon o formiranju suda. Odmah nakon toga obelodanjeno je da je taj sud spremio optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK. Prvi na meti trebalo bi da bude upravo Daut, zbog slučaja "Radonjičko jezero", kada je masakrirano 39 Srba, Albanaca i Roma, a njihova tela bačena u jezero.

SPREMNI NA SVE

Da neće prezati od novih zločina, pokazuje i Dautova izjava u istom intervjuu da je rat njegovo najveće dostignuće.

Sagovornici Srpskog telegrafa saglasni su da će braća Haradinaj pokušati na sve načine da spreče procesuiranje. Slavko Nikić, bivši obaveštajac srpske policije i aktivni učesnik rata na Kosmetu, kaže da je siguran da su ozbiljni u svojoj nameri i da budemo spremni na najgore.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Svaki pokušaj da se zločinci iz OVK ne privedu pravdi mora biti sprečen i kažnjen. Ukoliko se ne formira sud za zločine OVK, Srbija treba da prekine razgovore sa Prištinom

Vladimir Đukanović, SNS

To je ipak briga Amerikanaca, koji su sve vreme gajili tu aždaju, pa neka sada razmišljaju da li će krenuti da ih ujeda. Očekujem da nekadašnji saveznici krenu da pucaju jedni na druge

Zoran Krasić, SRS

Treba da znamo da OVK nikad nije zapravo ugašena i da će se po nalogu SAD aktivirati po potrebi. Srbija samo treba pomno da prati situaciju

Dušan Janjić, analitičar

Ovo je manevar kosovskog vrha da se pregovara ili odloži suđenje dokle god može. Ne smatram da je ovo bezbednosna pretnja

- Svoje pretnje će sigurno ostvariti ako bude hapšenja, oni su bez problema spremni na zločin. On ne kaže aktiviraće se zaštitni korpus ili bezbednosne snage Kosova, što znači da će biti formirane paravojne jedinice i to je opasnost jer moramo biti spremni na najgore. Još kada je Ramuš zadržan u Francuskoj, rekao sam da oni samo traže modus koji će im dati alibi da ponovo udare na Srbe, da dokusure onaj mali procenat koji im smeta - smatra Nikić i dodaje da će, po njegovom mišljenju, meta biti i Srbi u Medveđi, Preševu i Bujanovcu.

ALBANCI U PANICI

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo, ističe da je očigledno da su Albanci u velikom strahu jer im je jasno da ovo neće biti slična priča kao sa Haškim tribunalom.

- Taj zločinac neće moći da izbegne odgovornost za zlodela koliko god da preti. Cela poruka kampanje oko ukidanja suda je zapravo da će se aktivirati 16.000 pripadnika OVK, ali ta taktika zastrašivanja više ne prolazi. Nema dileme da će pokušati da destabilizuju situaciju na Kosovu ako se njima nešto loše desi, možemo da očekujemo proteste, čak i nasilje, međutim, sada kada nemaju političku podršku Zapada, u tom delovanju će biti ograničeni.

Ko je Daut Haradinaj
- Mlađi brat premijera Kosova Ramuša Haradinaja
- Braća su veoma bliska, imaju zajedničku prošlost u OVK, povezana su u biznisu i kriminalu
- Jedan od osnivača OVK
- Njegovo ime vezuje se za mnogobrojne najteže zločine i likvidacije Srba
- Zverstva nisu bili pošteđeni ni albanske žene i deca koje je mučio
- Likvidirani gotovo svi svedoci protiv njega i brata
- Osuđen je 2005. na pet godina zatvora zbog ubistva trojice Albanaca tokom rata
- U izveštaju BIA navodi se kao glavni kontakt sa islamskim terorističkim orga-ni-zacijama
- Jedan je od predvodnika kriminalnog klana koji se bavi trgovinom oružjem i drogom

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upitan o ovome u Lebanu, nije želeo da komentariše izjavu Dauta Haradinaja.

- To su odnosi između Albanaca i njihovih zapadnih saveznika, tako da ne bih da se mešam u to - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading