BAUK NACIZMA VLADA EVROPOM: USTAŠKI POZDRAV od Hrvata, a KUKASTI KRST od...

Autor:

Svet

06.03.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je veće za suočavanje sa prošlošću prošlog vikenda objavilo kako je ustaški pozdrav "za dom spremni" neustavan, ali kako je njegovo korišćenje dopušteno u određenim situacijama, mnogima je odluka o distinkciji između antifašističkih i ustaških obležja ostala sporna i nedorečena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Fincima niko ne zamera što koriste kukasti krst simbol nacizma

Finska, tačnije njeno vazduhoplovstvo i danas nema problema sa kontroverznim simbolima, pa 73 godine nakon završetka Drugog svetskog rata redovno tokom ceremonija koristi vlastitu verziju kukastog krsta koji nazivaju " krstom slobode"

Mnogi koji se zateknu u Helsinkiju kad Finska slavi Dan zastave, ili  kad Finci proslavljaju Dan nezvisnosti, ostanu u neverici ugledavši  vojnike kako ponosno marširaju noseći na čelu povorke zastave sa kukastim krstom.

Finska tačno sto godina koristi drevni simbol svastike na spomenicima, medaljama i ordenima, a danas se onaj crni i uspravno položeni, za razliku od nacističkog nakošenog kukastog krsta, redovito može videti na vojnim paradama, prenosi tportal.hr.

Preispitujući istoriju, Finci danas nemaju problema sa službenim oznakama koje uveliko podsećaju na zloglasni Treći Rajh i naciste, pojašnjavajući kako su usvojili kukasti krst dve godine pre Hitlera, odnosno, pre nego što je Von Rosen postao otvoreni simpatizer zločinačkog poretka u Nemačkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading