SVETSKI MEDIJI O KOLINDI: PA, ONA JE KAO USTAŠA

Autor: blic.rs

Svet

04.04.2018

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija Asošijeted pres (AP) svrstala je hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović u ekstremnu evropsku desnicu. AP opisuje Kitarovićevu kao osobu koja zahvaljuje Argentini, jer je nakon Drugog svetskog rata prihvatila pronacističke ratne zločince.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Grabar Kitarović

U tekstu o evropskoj desnici navodi se da to Kitarovićevu stavlja u društvo vodećih bugarskih političara koji Rome opisuju kao "podivljale humanoide" i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji smatra da "Evropljani ne bi smeli da se mešaju sa Arapima i Afrikancima".

Vodeći svetski mediji prenose tekst AP-a, u kojem se ističe da je Kitarovićeva protiv ratifikacije Istanbulske konvencije o zaštiti od porodičnog nasilja i nasilja nad ženama. Za Hrvatsku se u tekstu navodi da je od ulaska u EU 2013. godine sistematski skrenula udesno.

AP upozorava da neki hrvatski funkcioneri "poriču Holokaust i žele da rehabilituju ultranacionalistički ustaški režim", koji je odgovoran za ubistva Srba, Jevreja, Roma, kao i hrvatskih antifašista u logorima Nezavisne Države Hrvatske.

"Vašington post", koji prenosi tekst AP-a, uz novinski članak o evropskoj desnici dodao je fotografiju sa zagrebačkog protesta protiv Istanbulske konvencije. Istovremeno, britanski "Dejl mejl", najposećeniji portal vesti na engleskom jeziku na svetu, objavio je kao ilustraciju teksta fotografije Kolinde Grabar Kitarović.

Mediji prenose ocene da su ekstremno desne ideje postale "mejnstrim u regionu", a deo toga je i rehabilitacija nacističkih zločinaca. Hrvatski liberalni portali ocenjuju da je ovaj tekst AP-a, u kojem se proziva Kolinda Grabar Kitarović kao predsednik države, a koji prenose veliki svetski mediji, naneo ozbiljnu štetu Hrvatskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading