ZAEV: Ne može "Nova Makedonija", neko bi pitao "gde je stara"

Autor: Tanjug

Svet

13.04.2018

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je 99 odsto uveren da je moguće postići sporazum sa Grčkom oko imena.

RepublikaFoto: Tanjug
Dogovoriće se sa Ciprasom: Zoran Zaev

- Jedan odsto ostavljam kao rezervu. Makedonija i Grčka nikad nisu bili bliže rešenju spora oko imena. Ali i ako se ne pronađe rešenje, pre samita EU i NATO, pregovarački proces neće prestati. Pregovori će se produžiti i nastavićemo da gradimo prijateljastvo sa Grčkom - rekao je Zaev.

U intervjuu kablovskoj Televiziji 24, on je ponovio da je Makedoniji za međunarodnu upotrebu prihvatljivo ime sa geografskom odrednicom i istakao da je Grčka u pregovorima pokazala da ima razumevanje za makedonski identitet. 


- U igri je ime sa geografskom odrednicom, nikako sa vremenskom. Nova Makedonija nije rešenje, jer bi možda u budućnosti i deca u Grčkoj mogla da pitaju: "Gde je stara Makedonija" - rekao je Zaev. 

Ukoliko se sretne sa premijerom Grčke Akeksisom Ciprasom u vezi sa pregovorima, kako je rekao, to će verovatno značiti da je moguće da se postigne kompromisno rešenje koje će biti prihvaćeno od građana obe zemlje. 

Makedonski premijer je najavio da će se sa Ciprasom svakako videti 17. i 18. maja na Samitu Zapadnog Balkana u Sofiji. 


Zaev je rekao da je poslednja runda pregovora šefova diplomatija Makedonije i Grčke, Nikole Dimitrova i Nikosa Kocijasa, u Ohridu protekla u veoma pozitivnoj atmosferi, ali da, dodao je, koliko zna dva ministra nisu zapevali. 

- Dimitrov nije po pevanju kao (Ivica) Dačić, ali susret je protekao u mnogo pozitivnoj atmosferi i vladao je veći optimizam nego prethodno - rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev na pitanje da li je i Dimitrov pevao Kocijasu kao srpski ministar spoljnih poslova Dačić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading