MAKEDONSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Naša zemlja i Srbija da se drže zajedno!

Autor: Tanjug

Svet

17.04.2018

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonija i Srbija treba da pomažu jedna drugoj i da imaju razumevanja za nacionalne interese obeju strana, izjavio je ministar spoljnih poslova Makedonije, Nikola Dimitrov, koji u Beogradu boravi povodom obeležavanja 10 godina rada Evropskog fonda za Balkan.

RepublikaFoto: Tanjug
Nikola Dimitrov

Ovog puta se, rekao je, neće videti sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, a njihov naredni susret će biti najverovatnije 23. aprila na Brdu kod Kranja.

Dodaje da su njihovi odnosi takvi da "nema mnogo potrebe za tim klasičnim, zvaničnim susretima".

- A i njegov red je da dođe u bilateralnu posetu. Dogovaramo da li Skoplje ili Ohrid, ja se nadam da će se vreme prolepšati i da će biti Ohrid - kaže Dimitrov.

Dimitrov je u intervjuu za N1 tv rekao da neće da odgovori na prošlonedeljnu Dačićevu izjavu o ishitrenosti Srbije prizvanja imena Makedonije.

- Mislim da takve izjave ne pomažu naročito. Mi smo ministri dve države, predstavljamo dva naroda, bliska naroda. Imamo zajedničku istoriju u Jugoslaviji, bićemo zajedno, nadam se u ne toliko dalekoj budućnosti, u Evropskoj Uniji i na neki način našu bliskost ne može ništa da pokvari. Ali na nama je da li će biti ''peckanja'' i povremenog podbadanja ili ćemo biti kao braća - rekao je Dimitrov.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić

Makedonski ministar spoljnih poslova kaže da iako, na neki način, može da razume kontekst te izjave, smatra da one ne pomažu trenutku kada region mora da se razvija.

- Makedoniji je u interesu da Srbija bude uspešna, Srbiji je u interesu da Makedonija bude uspešna. Nemam ja nikakvu korist od toga da njemu vratim na isti način. Mi treba da budemo bliski, bez obzira na takve izjave. Mislim da treba da pomažemo jedni drugima i da imamo razumevanje za nacionalne interese obe strane - poručio je Dimitrov. 

Odgovarajući na pitanje o Kosovu, Dimitrov je rekao da Makedonija u sporu Beograda i Prištine ne može da bude veliki igrač.

- Mi delimo granicu i u interesu nam je da se taj problem reši na najbolji način za obe strane u razgovoru u kojem posreduje Brisel i Federika Mogerini. Mi imamo dovoljno svojih problema i ne bih voleo da budemo kolateralna šteta te dinamike - kaže on. 

Na pitanje da li bi on, da je bio tad ministar spoljnih poslova, priznao nezavisnost Kosova, Dimitrov odgovara da to nije zahvalno pitanje.

- Ja 2008. godine nisam imao ceo kontekst, nisam imao sve informacije, a danas je 2018. godina. Živeli smo u jednoj državi mnogo godina. I mislim da imamo zbog čega da očekujemo razumevanje od Srbije i prijateljskog srpskog naroda za ova pitanja. Istovremeno, teško je teret oko Kosova prebaciti na Makedoniju - kaže Dimitrov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading