VUČIĆ: Nisu nam protivnici Albanci, već oni koji su nam otimali KiM!

Autor: Tanjug

Vesti

17.04.2018

08:13 >> 09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nisu nama protivnici u kosovskom pitanju Albanci, već oni koji su stvarali tu državu i koji su nam otimali tu teritoriju", izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

On je za Pink televiziju rekao da je jasno da mi o Kosovu razgovaramo sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i još nekim zemaljama Evropske unije. 

Vučić je rekao da Priština, kako smo čuli i od Ramuša Haradinaja, nema svoju spoljnu politiku, jer je, za njih, vodi SAD

On je takođe podsetio da je nezavisnost Kosova proglašena 2008, da je Srbija nespretnim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde tome dala legitimitet i da ne razume primedbe kritičara koji navodno strahuju od toga da će on predati teritoriju Kosova i Metohije. 

Ne ide na razgovore da bi jeo šniclu

On se osvrnuo na optužbe protivnika da "glumi žrtvu", jer "ne spava i ne jede" na sastancima sa zvaničnicima, rekavši da ne ide na razgovore da bi ručao, već da bi se borio za interese Srbije.

- Borim se da iskoristim svaki trenutak za Srbiju, a ne da jedem šniclu. Nisam mučenik, ali naravno da imam tremu, jer je ne predstavljam sebe već celu državu. Uoči sastanka sa Angelom Merkel nisam spavao, jer sam odgovoran čovek - rekao je Vučić za Pink.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

On je naveo da nemačka kancelarka vidi koliko je on zabrinut i da ga razume.

- Nisam se smejao od kada se dogodilo ovo sa Ðurićem. Ne mogu da se smejem, jer znam koliko smo blizu bili opšteg sukoba, to je bilo pitanje napada na sever KiM - rekao je Vučić i podvukao da se plaši za srpski narod koji živi na KiM.

Srbija ima samostalnu politiku

Vučić kaže da danas Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku, sedi "na svojoj stolici", ali i da se varaju oni koji misle da je moguće razvijati bilo šta na evrospkom kontinentu bez podrške Nemačke, sa kojom imamo dobre odnose.

On kaže da je Nemačka, pored Francuske i Italije, sigurno najjača i najvažnija zemlja EU.

- Mislim da imamo dobre odnose sa Nemačkom, ali imamo i određene razlike, koje se tiču pre svega stava prema Kosovu i i Metohji. Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner, nemačke kompanije otvrile su najviše radnih mesta u Srbiji - podsetio je on.

Na konstataciju da su neki, pred njegov put u Berlin, tvrdili da će tamo biti suočeni sa zahtevima i uslovima, Vučić je odgovorio da bi, kada bi slušao sve što neko govori, odavno prestao da se bavi svojim poslom.

Samo jedna stolica

- Već četiri godine slušam priče da Srbija neće moći da se igra, da sedi na dve stolice, a sto puta sam rekao da imamo samo jednu stolicu, srpsku i takvu politiku vodimo. Zbog takve politike se ne stidimo, popravili smo imidž i primaju nas s poštovanjem - podvukao je on.

Vučić je poručio da se ne može govoriti loše o ovoj zemlji ako nemačka kancelarka Angela Merkel prima njenog predsednika, drugi put za samo mesec dana, na takav način, uz počasti i poštovanje.

Pad javnog duga

Predsednik kaže da će javni dug Srbije do kraja godine pasti na 52 odsto, što je jedan od manjih u Evropi.

On ukazuje da je prošle godine naša zemlja ostvarila 2,6 milijardi evra investicija bez značajnih privatizacija.

- Ostale zemlje regiona, uključujući i Hrvatsku, zajedno nisu imale toliko stranih investicija. To nije palo s neba, već je neko morao da radi vredno, da bi investitori prepoznali dobar ambijent - objasnio je on.

Vučić je ukazao i da je smanjena nezaposlenost na 12 do 13 odsto.

Đilasovi imaju samo ideje o razaranju

Govoreći o izjavi Borka Stefanovića da vodi čudnu politiku i da je nastavljač Đinđićeve politike, Vučić kaže da Đilasovi imaju samo jednu ideju, ideju razaranja. 

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Đilas

 - Od 2007, za pet godina Đilas je stekao stotine miliona evra. Nikakav student, nikakva posebna pamet, ne razlikuje se mnogo... Nisu smeli da pokažu indekse, a godinama su pričali priču o diplomama. Ipak, stekli su ogromno bogatstvo. Njihova ideja je da se obogate, da se predstave kao zaštitnici sirotinje i daju joj mrvice - uveren je Vučić. 

Govoreći o niškom aerodromu, podsetio je da su po Ustavu aerodromi državni i da je ovo pitanje izmišljeno i sumanuto. 

- Čak i u takve stvari su se petljali čudni faktori, i to ne samo iz naše zemlje. Neko hoće da oslabi poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. I to ne neki, nego mnogi! Imamo mnogo snažnih faktora protiv sebe i moramo da se borimo za njihovu naklonost, kod nekih čak i za prijateljstvo - ukazao je.

Za političke protivnike ima, kaže, jedno pitanje: "Da li su svi oni ljudi koji su glasali za SNS sa Kosova ludi? 80 odsto onih koji nisu ni posetili KiM najviše govore o rešenju za ovu teritoriju. Sede u Beogradu, ali odlično znaju kako će nešto da daju ili ne daju", rekao je Vučić.

Međunarodna zajednica na strani Prištine

- Građani treba da znaju da kada god neko od Srba bude izubijan na KiM, iz međunarodne zajednice pozivaju sve na odgovornost, da se to stalno ponavlja i da je to jezik koji koriste, jer su na strani Prištine i "tu nema neke filozofije" - primetio je.

Vučić je u tom kontekstu komentarisao i izjavu, neimenovanu, iz NATO, da je Marko Ðurić navodno "zakasnio" da pošalje obaveštenje da dolazi na KiM i naveo da je to laž.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hapšenje Marka Đurića

Kako je rekao, politika je ta da nikada i nigde ne kažu da je Beograd u pravu.

Ukazao je da se ne bavi se time ko je sve u Srbiji pozivao da se deluje protiv vlade i izazivaju nemiri, jer, dodaje, on to razume: "Zašto bi svi imali interes da to ide normalno, zašto bi taj interes bio i ovde u zemlji i u svetu". 

- Protiv Srbije imamo mnogo snažnih faktora tako da moramo da se borimo za što veću naklonost kod nekih važnih u Evropi i svetu - poručio je.

"I dnevni red vlade slali su na odobrenje u ambasade"

Pink televiziji rekao da zna da je "onima iz inostranstva koji žele da podstiču proteste i nemire u Srbiji" problem to što je Srbija sada nezavisna zemlja, što vodi nezavisnu politiku i što sada dnevni red za sednice vlade više ne šaljemo u strane ambasade. 

- Znam, moj je greh što je Srbija nezavisna zemlja i što više dnevni red vlade niko ne šalje u ambasade na odobrenje, što nasu politiku ne kreira nijedna ambasada. 

Kako je rekao, uvek je dnevni red išao u jednu ili dve ambasade, a isto tako su kasnije i odluke vlade išle na odobrenje, a sednice su najčešće bile telefonske.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (83)

Loading
goran

17.04.2018 08:42

Lično ne znam kako se izboriti sa njima i kako ćemo opstati od njihovih pritisaka.

Filip

17.04.2018 08:44

Srbija čvrtso sedi na svojoj stolici i čuva svoju neutralnost.

Hana

17.04.2018 11:29

@Filip - Srbija mora da sacuva svoju neutralnost.

goca

17.04.2018 08:46

Upravo tako, za razliku od Prištine, Srbija samostalno stupa na spoljnopilitičku scenu i Vučić je suda prihvaćen kako i dolikuje državniku jedne zemlje.