Hrvati u bunilu: Papa je levičar i četnik!

Autor: Agencije

Svet

23.10.2018

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski desničarski mediji ovih dana ponovo imaj napad teskobe i kritikuju papu Franju zbog usporavanja kanonizacije Alojzija Stepinca, nadbiskupa iz doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Ali, Samobor pokazuje da postoji i druga strana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Papa Franja

Poglavara rimokatolika Hrvati nazivaju, ni manje ni više nego, "levičarem" i "pročetnikom".

Srpska pravoslavna crkva i mnogi istoričari smatraju Stepinca bar moralno odgovornim za ćutanje tokom genocida nad Srbima.

Papa Franja (Horhe Bergoljo), "nastavlja tradiciju levičarskih pročetničkih krugova, a ne pape Jovana Pavla Drugog", prenose desničarski hrvatski portali.

Iz vatikanske Kongregacije za kanonizaciju navedeno je da je proces kanonizacije kardinala Stepinca usporen, te da tek treba "proučiti situaciju" nakon završetka rada katoličko-pravoslavne komisije.

- Ništa novo, pre godinu dana napisao sam da Stepinac neće biti proglašen svetim sve dok je papa Franja živ - piše poznati desničarski novinar Milan Ivkošić iz "Večernjeg lista".

Ivkošić je svojevremeno dao pozitivnu recenziju knjige u kojoj se negiraju ustaški zločini u Jasenovcu i tvrdi da su partizani krivi za egzodus kozarskih Srba, a ne ustaše.

On navodi da se to znalo otkad je papa formirao komisiju u kojoj su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koja je, prema njemu, krivac za zločine tokom rata devedesetih godina prošlog veka.

Alojzije Stepinac

Tako se "južnoamerički levičar" Bergoljo okrenuo protiv Stepinca i Hrvatske.

Bergoljo nastavlja tradiciju "levičarskih prosrpskih krugova", pa je "izrovao i pomrsio put koji su sa oduševljenjem kanonizaciji Stepinca utirali njegovi prethodnici Jovan Pavle II i Benedikt XVI", prenose desničarski portali.

Ivkošiću i desničarskim medijima nije po volji ni zagrebački Kaptol, centrala Katoličke crkve u Hrvatskoj, koji optužuju za "slugenjarsko" ćutanje pred papom.

Naravno, nisu ni svi Hrvati isti, čak ni desničari. Kontraprimer ustaškom revizionizmu je potez grada Samobora, gde je sinoć povodom prikazivanja dokumentarnog filma i predstavljanja knjige slovenačkog publiciste Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu" u tom gradu, najoštrije osuđen pokušaj relativizovanja fašizma i ustaškog režima.

- Najoštrije osuđujemo bilo kakvo relativizovanje ustaškog režima i nasilne pokušaje prekrajanja istorije, delom čega je nažalost i večerašnji skup u Samoboru. S dubokim žaljenjem upozoravamo javnost, sve hrvatske građane, a naročito stanovnike Samobora koji poštuju Ustav Hrvatske da se ljudi koji svesno i odgovorno taj isti Ustav krše nalaze u javnom prostoru, naročito u slobodarskom Samoboru - stoji u saopštenju Grada na čijem ćelu je gradonačelnik iz Hrvatske seljačke stranke, prenosi Hina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading