Ukrajina kriva za rat Trampa i Kine

Autor: Srpski telegraf

Svet

15.08.2017

19:15 >> 19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina bi mogla da bude glavni krivac za nuklearni rat Severne Koreje i Amerike koji bi mogao da izbije svakog trenutka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Porošenko: nije sve tako sjajno

Naime, američki Njujork tajms je otkrio da je Pjongjang uspeo da razvije balističke rakete hvasong-14 sposobne da dosegnu obalu SAD samo zahvaljujući moćnim raketnim motorima RD-250, koje je proizvela državna fabrika "Južmaš" iz ukrajinskog grada Dnipro, kao i da su oni najverovatnije prodati Severnokorejcima.

S obzirom na to da su Ukrajinci polagali sve nade u to da će zauvek biti puleni moćne Amerike, kao i da će od nje dobiti oružje za suprotstavljanje Ruskoj Federaciji, sa najnovijim otkrićem Njujork tajmsa strahuju da će postati meta američkog besa.

To je juče potvrdila i nekadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko i liderka partije Otadžbina, koja je uverena da njenu zemlju čeka kazna.

- Ako se potvrdi informacija da su naši ljudi pomagali Severnoj Koreji da razvije oružje protiv kog se Amerika bori decenijama, možemo da se nađemo pod sankcijama. To znači da bi naša zemlja ostala bez ikakve pomoći civilizovanog sveta. To je katastrofa za nas - naglasila je ona.

Ukrajinski motori koji mogu da nose deset termonukleranih glava na interkontinentalne razdaljine razvijeni su 1960. za sovjetsko oružje, a pretpostavlja se da su do Pjongjanga stigli preko crnog tržišta. Afera je isplivala na površinu kad je objavljena analiza Majkla Elemana, mašinskog inženjera iz Međunarodnog instituta za strateške studije, koji je proučavao dve severnokorejske rakete ispaljene u julu.

Bela kuća se još nije oglašavala po pitanju optužbi na račun Ukrajine, međutim, Kijev je još u ponedeljak požurio sa izdavanjem saopštenja da nikada ništa nije imao sa Pjongjangom.

Inače, juče je severnokorejski vođa Kim Džong Un nastavio sa ratnom retorikom poručivši da je plan za napad na američko ostrvo Gvam u Pacifiku završen, ali da će sačekati sa akcijom dok ne vidi kako će se ponašati SAD.

Iako su pojedinci to ocenili kao potez spuštanja lopte, američki lider Donald Tramp je naredio organizovanje novih vojnih vežbi SAD sa savezničkim armijama na pragu Severne Koreje. Očekuje se da bi to moglo žestoko da isprovocira Kima, posebno nakon izjave američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji je dosad imao isključivo uzdržane komentare kada je u pitanju kriza na Dalekom istoku.

- Ova situacija bi mogla da eskalira u rat - naglasio je on, dok su neimenovani zvaničnici SAD naveli kako Amerika nije zainteresovana za promenu režima Severne Koreje. 

Britanci priznali: Amerika je opasna pretnja svetu

SAD su pretnja po mir u svetu i to nije ruska i iranska propaganda, već bolna istina, priznaje britanski Fajnenšel tajms (FT). Ugledni magazin tvrdi da je ta država postala opasna otkad je pod palicom Donalda Trampa.

- Trampove pretnje su neodgovorne čak i ako su blef i donose rizik od eskalacije krize. Na domaćem terenu je situacija ozbiljna: Kongres je blokiran, Bela kuća predstavlja vrtešku otpuštanja, a na ulicama se odvija nasilje. Opasnost leži u mogućem "spajanju" kriza, što bi ratobornog Trampa dovelo u iskušenje da iskoristi međunarodni konflikt kako bi pobegao od poteškoća kod kuće - navodi komentator FT Gideon Rahman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading