PLANOVI VLASTI U MOSKVI I MINSKU: Rusija i Belorusija od 2022. kao konfederacija

Autor:

Svet

16.09.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlade Rusije i Belorusije planiraju da naprave jedinstveni poreski i građanski kodeks u okviru delimične integracije dva ekonomska sistema od januara 2021. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Lukašenko

Sputnjik prenosi pisanje ruskog lista Komersant da Moskva i Minsk nameravaju da skoro u potpunosti objedine bankarsku kontrolu pri očuvanju dve centralne banke, da uvedu jedinstveni regulator tržišta nafte, gasa i struje i uspostave harmonizovano državno regulisanje industrije.

Navodi se da je takav stepen ekonomskih integracija veći nego u Evropskoj uniji i dodaje da se od 2022. godine može govoriti o faktički konfederativnoj državi koja ipak neće biti ravnopravna za obe strane, pošto je ruska ekonomija 29 puta veća od beloruske.

Stepen integracije biće veći nego u EU

 

 

Ranije je ministar ekonomije Belorusije Dmitrij Krutoj saopštio da su pozicije dve strane 80 odsto usaglašene, a ostali deo ima samo "principijelni karakter".

Krajem 2018. godine vlasti u Minsku i Moskvi dogovorile su se o formiranju radne grupe za rešavanje problematičnih pitanja i razvoju integracija, a ovog leta održan je i sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i šefa beloruske države Aleksandra Lukašenka. Tada je dogovoreno da se do 1. novembra izradi oko 28 mapa puta integracije u različitim sferama, do sredine 2020. godine da se uskladi zakonodavstvo, a od 2021. godine da se pokrene energetsko, industrijsko, poljoprivredno i transportno tržište pod jedinstvenim pravilima.

Lukašenko je predložio da se reše sva sporna pitanja i pripremi akcioni plan do 8. decembra 2019. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading