Posle 5 meseci održano glasanje o opozivu predsednika SAD: Senatori odlučivali o Trampovoj sudbini!

Autor:

Vesti

05.02.2020

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki senat, koji je pod kontrolom republikanaca, juče je višečasovnim izjašnjavanjem okončao skoro pet meseci dug proces protiv predsednika SAD Donalda Trampa, koji je pokrenula demokratska većina u Predstavničkom domu Kongresa, u međuvremenu podržavši opoziv aktuelnog šefa Bele kuće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Za razliku od izjašnjavanja kongresmena 18. decembra, kada je impičment izglasan potpuno po partijskoj liniji i konačna odluka prosleđena senatorima, Republikanska partija se nadala da će ne samo njeni senatori glasati protiv Trampovog opoziva već da će to učiniti i pojedine demokrate.

Glasanje u Senatu održano je po dve optužbe koje je protiv Trampa pokrenula Demokratska partija. Prva je vršenje pritiska na Ukrajinu da se umeša u kampanju za američke predsedničke izbore time što bi ispitala poslove potencijalnog demokratskog kandidata Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera u toj zemlji, a druga opstrukcija Kongresa po tom pitanju.

Odbio da se rukuje, ona pocepala govor

Trampov govor o stanju nacije koji je u utorak održao u Predstavničkom domu Kongresa zasenio je incident sa predsedavajućom tog doma Nensi Pelosi, predstavnicom demokrata. Uoči njegovog govora, Pelosijeva je kazala da nije razgovarala sa Trampom od oktobra, kada je započela proces impičmenta, ali je pokušala da mu pruži ruku kada joj je prišao kako bi joj dao kopiju govora. Tramp to ili nije video ili nije hteo da prihvati da se rukuje s njom, uzvrativši joj tako što je ona njemu jednom odbila da pruži ruku. Pelosijeva je nakom obraćanja Trampa besno pocepala papire, najverovatnije sa tekstom govora predsednika.

Za opoziv Trampa bilo je potrebno da 67 od 100 senatora podrži impičment, a zbog republikanske većine u tom zakonodavnom telu američki mediji su juče predviđali da je šef Bele kuće blizu toga da bude oslobođen optužbi. Ovo je bilo treće suđenje za impičment predsednika u američkoj istoriji, a prethodna dva nisu okončana opozivom. Ričard Nikson, koji je bio najbliži opozivu, sam je podneo ostavku 1974. godine, a suđenje Bilu Klintonu okončano je 1999. u Senatu oslobađajućom presudom.

Galup je juče objavio da je podrška Trampu u američkoj javnosti dostigla rekordnih 49 odsto, najviše otkako je stupio na dužnost 2017. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading