Već dva puta osuđivan za ubistvo: Protiv policajca koji je ubio Flojda biće podignuta teža optužnica, neće se izvući ni ostala trojica

Autor:

Svet

03.06.2020

19:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni tužioc Minesote Kejt Elison podići će težu optužnicu protiv bivšeg policijskog službenika Mineapolisa Dereka Šauvina za ubistvo Džordža flojda, javlja CNN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sad već bivši policajac je sada optužen za ubistvo drugog stepena Džordža Flojda, a optužnica će biti podignuta i protiv ostala tri policajca koja su učestvovali u incidentu, navodi se u tvitu američke senatorke Emi Klobučar.

Očekuje se da će službenu izjavu Elison dati poslepodne, po američkom vremenu, više od nedelju dana nakon što je Flojd ubijen u Mineapolisu, što je izazvalo proteste širom zemlje koji pozivaju na prestanak policijskog nasilja nad crncima.

Šauvin, koji je držao pritisnuto koleno u Flojdov vrat gotovo devet minuta, ranije je bio optužen za ubistvo trećeg I drugog stepena. Policajci Tomas Lin i J.A. Keung, koji su takođe  držali Flojda, i četvrti policajac Tou Thao, koji je stajao u blizini ostalih, u početku nisu optuženi.

Dve obdukcije na Flojdu utvrdile su da je umro nasilnom smrću.

 

 

Šefica policije Mineapolisa Medaria Aradondo otpustila je četvoricu policajaca i rekla da su saučesnici u Flojdovoj smrti. Flojdova porodica i svedoci širom zemlje pozvali su ih da budu uhapšenii osuđeni za ubistvo.

Bendžamin Kramp, advokat porodice Flojd, na Twitteru je objavio da je porodica zadovoljna novim optužbama.

- Verujem kako će policajci biti optuženi pre nego što se građani oproste s Flojdom - zaključio je.

Policajci su retko optuživani zbog nasilja nad Afroamerikancima, a čak i u retkim slučajevima, porota ih nije osuđivala. Popis takvih slučajeva je dugačak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading