TRAMP NIJE SMEO PUTINU NA CRTU!

Autor:

Svet

10.11.2017

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp povukao se u poslednjem trenutku pred ruskim liderom Vladimirom Putinom i stidljivo odustao od razgovora u četiri oka sa njim na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u vijetnamskom letovalištu Da Nang. Tome su prethodile oprečne informacije iz Moskve i iz Vašingtona o tome da li će se dvojica moćnika sastati po drugi put ili ne, pri čemu je ruska strana navodila kako je lider Ruske Federacije spreman za sastanak, dok su Amerikanci uporno odbijali da po tom pitanju daju neki konkretniji odgovor. Jedino je neposredno pre početka samita državni sekretar SAD Reks Tilerson naveo kako veruje da Tramp i Putin nemaju trenutno važnih tema, što je zaprepastilo poznavaoce međunarodne politike zbog činjenice da aktuelna goruća pitanja od planetarne važnosti zavise upravo od dvojice predsednika.

Velika razlika Ovako je bilo 7. jula u Hamburgu, a Tramp sad nije ni hteo da povede suprugu

- Tramp i Putin pozdravili su se samo nakratko dok su lideri 21 zemlje učesnice APEC pozirali za grupnu fotografiju. Srdačno su se nasmejali jedan drugom, ali to je bilo sve. Čim se ta formalnost završila, lider Amerike je kratko potapšao Putina po ramenu i brže-bolje otišao iz te prostorije. Od tog trenutka su sedeli na različitim krajevima stola za kojim se održavala gala večera - preneli su novinari koji su s velikom pažnjom pratili svaki pokret dvojice predsednika.

Tramp tokom svog govora ratoborno poručio da Amerika neće da trpi da bude žrtva prevare u međunarodnoj trgovini

Oni su ocenili da je veoma neobično što je Trampova administracija odlučila da se on ne sastane s ruskim kolegom s obzirom na to da je šef Bele kuće prethodne nedelje saopštio kako će prilikom predstojećeg susreta s Putinom zatražiti njegovu pomoć u rešavanju problema sa Severnom Korejom. Tramp je to istakao tokom posete Južnoj Koreji početkom prošle nedelje, da bi samo nekoliko dana kasnije, očigledno, promenio mišljenje.

 

 

Peskov tvrdio da će susreta biti: Putin će se sastati sa Trampom na marginama samita APEC na ovaj ili onaj način

Donald Tramp i Vladimir Putin

- U vezi sa sastankom sa Putinom, taj sastanak nikada nije potvrđen i neće biti održan zbog preklapanja rasporeda obe strane - rekla je u petak novinarima neposredno pred sletanje u vijetnamsko letovalište Da Nang portparolka Bele kuće Sara Sanders.

S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je malo ranije naveo kako je Putin u potpunosti spreman da razgovara sa kolegom iz Amerike, kao i da će njihove glavne teme biti severnokorejska kriza i potencijalna saradnja dve sile u različitim oblastima.

- Putin će se sastati sa Trampom na marginama samita APEC na ovaj ili onaj način - bio je u petak uporan portparol Kremlja Dmitrij Peskov, te nije jasno šta se kasnije dogodilo.

Inače, u suprotnosti sa manjkom samopouzdanja, koji je Tramp pokazao prilikom potencijalnog susreta sa ruskim kolegom, on je bio iznenađujuće ratoboran nešto ranije, kada je držao govor pre okupljenim delegatima na Samitu. Tako je oštro poručio svim zemljama da Amerika neće trpeti da bude žrtva prevare kada je u pitanju međunarodna trgovina.

- Amerika više neće trpeti trgovinsko zlostavljanje i to da ona drugima daje mnogo više nego što dobija zauzvrat - poručio je lider Amerike samo nekoliko sati nakon što je u Kini imao samo reči hvale za lidera te zemlje Si Đinpinga, kog je ranije najžešće napadao da profitira od ekonomske "prevare" SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading