PUTIN GOSPODAR ISTOKA: Lideri naftnih imperija pali pred šefom Kremlja

Autor:

Svet

24.11.2017

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pošlo je za rukom nešto što nijednom lideru na svetu nije - da na svoju stranu pridobije najmoćnije vladare zemalja na Bliskom istoku, čime je, kako ocenjuju analitičari, zagospodario i tim prostorom i sebi obezbedio strateški položaj među naftnim imperijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rohani, Putin i Erdogan

Uz to, susretima sa čelnicima zemalja kojih se najviše tiče rešenje dugogodišnje sirijske krize on je na korak da okonča to krvoproliće, čime će, kako se navodi, postati prvi i glavni igrač na svetskoj diplomatskoj sceni.

Pritom, da bi postigao takav uspeh, iskoristio je dolazak Donalda Trampa na čelo SAD, koji je svojim glasačima obećao da će mu Amerika biti najvažnija nakon što uđe u Belu kuću, te je ispunjavanjem tog cilja on gotovo u potpunosti zapostavio Bliski istok.

Oborio i Saudijce: Rijadu je Moskva važna zbog politike cene nafte, što je i iranski interes. Barel je zato sada iznad 60 dolara, i to svima odgovara

Putin je od početka protekle nedelje u Sočiju ugostio neke ključne igrače koji bi mogli da mu budu presudni za proces okončanja krvavog rata u Siriji, ali i ispunjenja geostrateških namera Rusije. U ponedeljak je u crnomorskom letovalištu najpre bio sirijski predsednik Bašar el Asad, koji je potvrdio potpunu poniznost ruskom lideru istakavši da njemu duguje to što je Sirija opstala u borbi sa ekstremistima. Dva dana kasnije, na istom mestu su ugošćeni iranski predsednik Hasan Rohani i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Asad sa Putinom

- Putin i Rohani su očuvali Asada na vlasti, dok Erdogan i dalje ne može da ga smisli, ali mora. Argumenti su mu razumljivi, većina Sirijaca su suniti, pa se nada da će uspeti da iz te priče izgura šiitski Iran, a Rusija će biti zadovoljna bilo kojom sirijskom vladom koja će joj davati prostor za uticaj na Bliskom istoku. Erdogan se pritom nada da se ona neće sukobljavati s njegovim interesima, pa je zato sa Putinom sklopio niz sporazuma, uključujući i kupovinu protivraketnog sistema S-400 - ističu analitičari samo deo zamršene ruske diplomatske akcije koja se pokazala i te kako delotvornom.

Posle susreta sa Asadom predsednik Rusije pozvao i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua

Interesantan je, međutim, položaj Saudijske Arabije, koja je posle nekoliko decenija odlučila da iz novog položaja Ruske Federacije izvuče najbolje, te je u istorijsku posetu Putinu u oktobru bio kralj Salman. Iako on namerava da abdicira u korist sina, to za odnose na relaciji Moskva-Rijad i dalje neće biti problem jer je šef Kremlja ranije ove godine ugostio i prestolonaslednika. I sa Saudijskom Arabijom on je sklopio okvirni dogovor o prodaji S-400.

- Rijadu je Moskva važna zbog politike cene nafte, što je i iranski interes. Barel je zato sada iznad 60 dolara, i to svima odgovara - navode analitičari uz podsećanje da su Iran i Saudijska Arabija tradicionalno najveći rivali na Bliskom istoku, ali su pod Putinovom palicom ipak pristali na niz kompromisa.

Inače, vreme između dolaska gostiju Putin je prethodne nedelje iskoristio i za telefonsku diplomatiju, pa se tako čuo i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i Trampom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading