BRAĆA BAJRAKTARI IZ PENTAGONA KROJE POLITIKU: Trampovi Šiptari udaraju na Srbiju!

Autor:

Svet

05.12.2017

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Braća s Kosova Ilber i Ili Bajraktari jedni su od glavnih krojača međunarodne i bezbednosne politike Sjedinjenih Država otkad ih je na čelne pozicije u pri ministarstvu odbrane Amerike doveo savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Međutim, reč je o Šiptarima koji su se vinuli u zvezde za vreme administracije Baraka Obame, a sada zahvaljujući Mekmasteru određuju i najvažnija pitanja politike Donalda Trampa, uključujući i ona vezana za Balkan i Srbiju.

O tome koliko je uticaj braće Bajraktari jak u vrhuški Vašingtona i koliko može da se reflektuje na dešavanja u našoj zemlji s obzirom na to da su oni sa Kosova, pokazuje i izjava srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića nakon njegove prošlonedeljne posete Americi.

- Sastao sam se u Vašingtonu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom. Uz dužno poštovanje, ali kada sam video da pored njega sedi njegov šef kabineta Bajraktari, koji mi je prišao i rekao da je sa Kosova, sve mi je bilo jasno - istakao je Dačić gostujući na Pinku i napomenuo da je i Vesu Mičelu, pomoćniku državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, poručio da mu je bolje da ne čita podsetnike onih koji su mu ih pisali za sastanke ako želi da uradi nešto zapaženo na Balkanu.

Pozicijom braće, o čijem se napretku u Americi od trenutka kada su sa dvadesetak godina došli sa Kosova u SAD veoma malo piše, iznenađeni su i američki mediji.

Dačić: Kada sam u Vašingtonu video da pored Mekmastera sedi njegov šef kabineta Barjaktari sve mi je bilo jasno

- Neuobičajeno je da se dvojica braće Albanaca, koji su prebegli iz ratom razorene Prištine, na Kosovu, istovremeno uzdignu tako visoko u administraciji Amerike i zauzmu gotovo isto tako top-pozicije u ministarstvu odbrane - navodi Medium.com.

RepublikaFoto: USA Department of Defense
Ilber i Ili Bajraktari

Taj portal preneo je i izjavu Karla Vuga, nekadašnjeg Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost.

- Nikada nisam čuo priču o dvojici braće koja igraju tako senzitivne uloge iza scene u Pentagonu kao što to čine braća Bajraktari - istakao je Vug i dodao da su se oni, nakon povratka u sedlo posle odlaska Obame, obavezali da će pomoći u oblikovanju američke uloge u svetu preko odbrambene i međunarodne politike.

- Oni su sada u središtu rešavanja gomile svetskih problema, a svoje šefove na dnevnom nivou informišu o kretanjima u spoljnoj politici. Oni imaju pristup podacima Stejt departmenta, Bele kuće i obaveštajnih službi - ističe Medium.com.

Inače, Ili Bajraktari je trenutno desna ruka Mekmastera i njegov najbliskiji čovek od poverenja, a zvaničnici Bele kuće ga opisuju kao čuvara kapije za savetnika za nacionalnu bezbednost. Ili ima uvid i odobrava sve zahteve i podatke koji Mekmasteru stižu. S druge strane, Ilber je visokopozicionirani direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading