PUTIN na konferenciji za pripadnike sedme sile: NE DAM DILETANTIMA DA U RUSIJI IZAZOVU MAJDAN!

Autor:

Svet

14.12.2017

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski lider Vladimir Putin održao je tradicionalnu godišnju konferenciju za novinare, kojoj je prisustvovalo rekordnih 1.640 pripadnika sedme sile, a na kojoj je šef Kremlja nikad jasnije poručio šta je razlog da se kandiduje za još jedan mandat na funkciji predsednika - da ne dozvoli da se u Rusiji dogodi scenario po ugledu na ukrajinsko krvoproliće 2013/2014. On je to istakao nakon što mu je pitanje postavila Ksenija Sobčak, rusko TV lice i njegova protivkandidatkinja na predstojećim izborima 2018, koja je pokušala da ga isprovocira.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Ovo mi je bila jedina prilika da vam se obratim jer vi ne učestvujete u debatama - počela je ironično Sobčakova, a zatim nastavila privukavši ogromnu pažnju svih prisutnih.
- Opozicionim kandidatima nije dozvoljeno da se kandiduju na izborima naredne godine (prim. aut. aludirala je na slučaj Alekseja Navaljnog). Zašto se Kremlj u stvari plaši opozicije? - pitala je ona, na šta se Putin blago osmehnuo, a zatim dao više nego jasan odgovor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mihail Sakašvili

- Moj je stav da opozicija treba da ima neku dobru ponudu, a šta vi u stvari nudite? Ljudi na koje aludirate su ruska verzija Mihaila Sakašvilija... Da li želite da Rusija ide u pravcu scenarija sa Majdana ili nečeg sličnog? Ja bih rekao da većina Rusa to ne želi - naglasio je Putin govoreći o zastrašujućim scenama sa trga Majdan u prestonici Ukrajine Kijevu kada je ubijeno na desetine ljudi.

- Ne želimo da Rusija postane druga Ukrajina, zar ne? Ne, ne želimo i nećemo dozvoliti da se to dogodi - rekao je Putin govoreći o događajima kada je pre četiri godine nekadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, zbog čega su njemu opozicione snage uz svesrdnu pomoć sa Zapada otpočele nasilne demonstracije na kijevskim ulicama.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Takve demonstracije potpomognute sličnim zapadnim finansijerima u Rusiji s vremena na vreme organizuje Navaljni i njemu slični s ciljem rušenja ruskog predsednika. I pored toga, Putin je juče u odgovorima, koji su trajali čak tri sata i 40 minuta, istakao da ipak veruje kako trenutno u Rusiji nema snažnog kandidata koji bi mu se suprotstavio.

- Opozicija, uprkos tome što pravi veliku buku, malo toga može da ponudi narodu - naglasio je on i otkrio kako će na izbore 2018. izaći kao samostalni kandidat, što znači da ne istupa u ime svoje vladajuće stranke Jedinstvena Rusija. Naravno, veoma računam na podršku onih političkih snaga, partija i društvenih organizacija koje dele moje poglede na razvoj zemlje i veruju mi. Računam i na široku podršku građana - naveo je Putin, koji je na prethodnim predsedničkim izborima 2012. predstavljao stranku.
Juče se osvrnuo i na komentare da u zemlji zavodi strahovladu.

- Mit o mojoj ličnoj vlasti je preuveličan jer ogroman posao obavlja vlada, ali i lokalna vlast - istakao je on. 

Piloti su mi spasli život u Siriji

Putin je juče odgovorio i na pitanje zašto je tek prošle nedelje išao u Siriju, iako se njegova zemlja u konflikt na Bliskom istoku uključila još 2015, a zatim otkrio kako su ga ruski piloti fascinirali hrabrim manevrom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- U Siriju sam otišao kada su se stvorili bezbednosni uslovi za to. Tada su piloti ruskih lovaca rizikovali život da me zaštite. Posmatrao sam te momke - nisu samo leteli pored moje letelice nego su prilikom sletanja leteli i ispod nje kako bi sakrili njen toplotni trag. Zahvalan sam im na tome i želim da to znaju - istakao je Putin.

Ameriku i Trampa razdiru njegovi protivnici

Šef Kremlja je još jednom naglasio kako se u Americi masovno fabrikuju priče o akcijama ruskih špijuna kako bi se nanela šteta američkom predsedniku Donaldu Trampu.

- To rade njegovi protivnici. koji izmišljaju rusku umešanost u izbore u SAD 2016. i time zapravo zadaju udarac stanju domaće politike u zemlji. Nije moje da sudim o Trampovim potezima, ali vidim njegova značajna postignuća - rekao je Putin.

Nadam se da ćemo Tramp i ja uskoro biti na ti

Upitan da li će se odnosi između Rusije i SAD popraviti, ruski predsednik je rekao da treba pitati Trampa da li to želi ili ne želi ili mu je možda takva želja iščezla.

- Nadam se da on ima takvu želju. Na kraju krajeva. u interesu je i američkog naroda da mi normalizujemo odnose da bismo savladali zajedničke pretnje - rekao je predsednik Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Američke snage teroriste hoće protiv Asada

Nakon što mu je postavljeno pitanje da li je terorizam pobeđen, Putin je odgovorio: "U Siriji smo mnogo učinili, ali ne smemo da se opuštamo. Trenutno vidimo kako veliki broj ekstremista beži iz Sirije u Irak, a američke snage ih ne uništavaju. Plašim se da postoji namera da ih kasnije opet iskoriste protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada" .

Rusi i Ukrajinci su jedan narod

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su Rusi i Ukrajinci u osnovi jedan narod, ujedinjen zajedničkim istorijskim, verskim i drugim korenima.

- Razvoj slovenskih svetova bio je težak proces. Sama Rusija je sačinjena od mnogih slovenskih plemena. Na kraju, formirana je Rusija, a Kijev je bio njen deo i centar. U tom smislu, naši istorijski, verski i drugi koreni dozvoljavaju mi da kažem da smo, u osnovi, jedan narod. S druge strane, odluka sovjetskih vlasti da pripoje Krim Ukrajini 1954. predstavljalo je kršenje zakona u to vreme.

Nasilnici planiraju udar na Donbas 

Putina je juče pokušao da isprovocira jedan ukrajinski novinar pitanjem: "Ruske trupe u Donbasu ubijaju Ukrajince. Da li ćete nastaviti da sprovodite tu apsurdnu politiku takozvane mirotvorne akcije?" Putin je izbegao da direktno odgovori na to pitanje, ali zato naglasio: "U Donbasu postoje lokalne milicije, sa tim se slažem, ali da njih nema, ukrajinski nacionalistički bataljoni bi izazvali masakr poput Srebrenice".

Ne priznajem Severnu Koreju kao nuklearnu silu 

- Ako dozvolimo da Severna Koreja nastavlja da lansira svoje projektile, situacija će biti katastrofalna. Smatram, međutim, da i Amerika mora da poradi na smirivanju tenzija i zaustavi vojne vežbe na severnokorejskim granicama - poručio je Putin.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading