PUTINU SMEŠTAJU ČAK 10 UBISTAVA!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

12.03.2018

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke i britanske tajne službe tvrde da Kremlj stoji iza sumnjivih smrti najmanje deset biznismena i zvaničnika koji su od 2.000 preminuli u Britaniji, objavio je portal "Bazfid"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neverovatno!

Američke i britanske obaveštajne službe pokušavaju da smeste ruskom predsedniku Vladimiru Putinu čak deset ubistava. Poznati portal "Bazfid" objavio je članak u kojem se pozvao na špijunske izvore navodeći da je na tlu Britanije od 2000. godine na sumnjiv način ubijeno čak 10 biznismena i drugih zvaničnika. Vašington i London spekulišu da iza svega stoji Kremlj, što je još jedna u nizu potpuno sumanutih primera antiruske propagande.

Povod za najnoviju histeriju protiv Moskve jeste slučaj dvostrukog britansko-ruskog agenta Sergeja Skripala (66). On je zajedno sa ćerkom Julijom (33) pre osam dana otrovan tečnim nervnim agensom i od tada je u komi. Taj napad izazvao je potpuni haos u Britaniji, a istražuje ga čak 250 specijalaca iz osam antiterorističkih jedinica.

Pored Skripala, u najnovijem članku "Bazfida" slučajevi ubistava i sumnjivih smrti još deset poznatih biznismena i zvaničnika povezuju se sa Kremljom. Iako za njih ne postoje nikakvi dokazi, to nije sprečilo neimenovane američke i britanske bezbednosne izvore da upiru prstom u Kremlj.

Slučajevi:

Skot Jang (52)

Švedski preduzimač umro je 8. decembra 2015. kad je skočio kroz prozor luksuznog stana svoje devojke u Londonu. Njegova porodica od početka je sumnjala da se on ubio i tvrdila je da je gurnut. Jang je navodno povezivan sa ruskim tajkunom koji je imao azil u Britaniji Borisom Berezovskim. Za njega je više puta odlazio u Rusiju i tamo bio upleten u pranje novca, zbog čega američki špijuni sumnjaju da je Kremlj naredio njegovo smaknuće.

Boris Berezovski (67)

Milijarder, bivši saradnik a potom i kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, nađen je mrtav 23. marta 2013. u sauni u svojoj vili u Berkširu obesivši se peškirom. Berezovski je od 2003. imao azil u Britaniji, a sve vreme je živeo okružen telohraniteljima jer se plašio osvete Kremlja. Britanske i američke službe odbacile su navode o suicidu i tvrde da su ga ubile ruske službe.

Aleksandar Litvinjenko (44)

Nekadašnji agent ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) umro je 23. novembra 2006. pošto je otrovan retkim radioaktivnim izotopom polonijumom-210. On je od 2000. živeo u Londonu nakon što je pobegao iz Rusije. Britanci su optužili Putina da je naredio ubistvo tajnog agenta, a to su pokušali da dokažu time da je polonijum-210 veoma teško nabaviti na crnom tržištu jer se nalazi samo u nuklearnim reaktorima, te da je zvaničnicima Kremlja lako da dođu do njega. Kao motiv ubistva navedeno je to što je Kremlj smatrao Litvinjenka izdajnikom i to što je otvoreno pričao protiv Putina.

Aleksander Perepilični (44)

Ruski biznismen ubijen je 10. novembra 2012. nakon što mu se slošilo dok je džogirao blizu svoje vile u Londonu. Istraga je pokazala da je otrovan retkom supstancom gelsemijumom, koja izaziva gušenje. On je, inače, 2009. pobegao u Britaniju pošto se zamerio ruskim vlastima i do kraja života se plašio da će ga ubiti ruski agenti.

Metju Pančer (46)

Britanski naučnik i poznati radiolog, koji je utvrdio da je Aleksandar Litvinjenko umro od trovanja, nađen je mrtav 24. novembra 2016. u svojoj kući u Oksfordširu. Imao je ubodne rane nožem na vratu, ruci i stomaku, a policija je utvrdila da se sam izbo. Međutim, američke i britanske službe sumnjaju u takav sled događaja i tvrde da Kremlj stoji iza svega.

Igor Ponomarev (41)

Ruski diplomata umro je u Londonu 30. oktobra 2006. pošto se vratio iz opere. Osetio je ogromnu žeđ, popio tri litre vode i onesvestio se. Odmah je odvezen u bolnicu, gde je proglašen mrtvim, nakon čega mu je telo poslato u Moskvu bez obdukcije. Njegova porodica sumnja da je otrovan radioaktivnim talijumom koji izaziva neutaživu žeđ. Inače, nekoliko sati pre smrti trebalo je da se sastane sa italijanskim istražiteljima koji su navodno imali dokaze o umešanosti ruskih tajnih službi u organizovani kriminal u Evropi.

Garet Vilijams (31)

Bivši obaveštajac britanske tajne službe MI6 nađen je iskasapljen u avgustu 2010. u svom stanu u Londonu. Telo, isečeno u delovima u jednoj sportskoj torbi, pronašle su njegove kolege koje su se zabrinule jer se nije pojavio na poslu nedelju dana. Američki agenti sumnjaju da su ga ubile ruske službe jer je istraživao pranje novca u Moskvi.

Badri Patarkatsišvili (52)

Bivši gruzijski biznismen koji je pao u nemilost Kremlja nađen je mrtav 12. februara 2008. u svojoj kući u Sariju u Velikoj Britaniji. Testovi su pokazali da nije otrovan, ali američke službe spekulišu da je doživeo srčani udar kao posledicu trovanja. Sam Patarkatsišvili strahovao je da će Putin poslati agente da ga ubiju, nakon što je isplivao snimak na kojem je čuo da mu se smešta atentat.

Pol Kasl (61)

Britanski igrač pola i preduzimač poreklom sa Kipra bacio se pod voz 17. novembra 2010. zbog finansijskih problema. Prijatelj princa Čarlsa dugovao je puno novca pogrešnim ljudima, kako je jednom rekao jedan njegov prijatelj. Američke službe nagađaju da su u pitanju pripadnici ruske mafije i da su mu oni na kraju presudili.

Jurij Golubev (65)

Ruski emigrant i koosnivač ruskog naftnog giganta "Jukos", koji je od 2004. imao azil u Velikoj Britaniji, nađen je mrtav u decembru 2007. u svom stanu u Londonu, a lekari su sumnjali da je imao srčani udar. Međutim, američke službe smatraju da je njegova smrt sumnjiva jer je umro ubrzo nakon što se vratio sa puta u Moskvi. Tada je rekao da se oseća loše, pa Amerikanci sumnjaju da je otrovan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading