POVRATAK METODAMA SILE: Šta dolazak Haspelove na čelo CIA zasta znači za SAD i svet?!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

16.03.2018

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od trenutka kada je Tramp odlučio da unapredi Đinu Haspel, koja je ranije bila zamenica direktora CIA, i postavi je na mesto šefice obaveštajne službe, mnogi stručnjaci širom sveta izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog tog poteza, imajući u vidu neslavnu prošlost te dame i njenu privrženost metodama sile.

RepublikaFoto: youtube.com/The OSS Society
Praktikuje jezive metode: Đina Haspel

Za Sputnjik je situaciju u vezi sa imenovanjem Haspelove na mesto šefice CIA komentarisao profesor Bostonskog univerziteta Tomas Velen, koji smatra da je to zapravo drugorazredna vest naspram drugih skandala koji brinu administraciju predsednika Trampa.

- Moramo se setiti da je Haspelova najveći deo svog radnog veka od sredine osamdesetih godina prošlog veka provela u inostranstvu i da je njena prošlost prilično maglovita. Znamo da je radila kao zamenica šefa CIA, kao i da je bila načelnica odeljenja tajnih operacija. Ali ono što znamo o onome što je ona radila u tajnom zatvoru na Tajlandu nedvosmisleno govori o njoj. Posebno je bitan podatak da se u tom zatvoru praktikovalo mučenje vodom, a da je Tramp pominjao da želi da vrati taj metod - objašnjava Velen.

On ističe da je u političkom smislu imenovanje žene za šeficu centralne obaveštajne agencije priličan plus za Trampa, koji time posredno pokazuje kako ne zanemaruje žene u državnoj upravi.

Tramp sada nema dovoljno poverenja u one koji su u redovima državne administracije i ovo je možda korak ka formiranju višeg nivoa međusobnog poverenja.

- Sa druge strane, činjenica da je Haspelova rukovodila tajnim zatvorom polako izlazi na površinu i, na primer, čuveni jastreb Džon Mekejn je izrazio sumnju u Trampov izbor. Ali to je razumljivo, jer je on sam bio mučen u vijetnamskim zatvorima tokom rata - navodi stručnjak i dodaje:

- Meni se čini da je on zato prilično uznemiren zbog činjenice da je baš Haspelova sada na čelu ove službe, imajući u vidu njenu prošlost. Jednog od zatvorenika navodno je više od pedeset puta mučila vodom i isti taj čovek je izgubio oko, jer su njegovu glavu udarali o zid. Priča se da je postojao video-snimak tih mučenja tokom ispitivanja zatvorenika, ali je Haspelova uništila te dokaze. To o čemu se priča je zaista, najblaže rečeno, veoma neprijatno - kaže Velen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading