"MILANOVIĆ KRŠIO USTAV" Oglasio se Ustavni sud Hrvatske u vezi angažmana šefa države tokom izbora

Autor:

Svet

19.04.2024

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šeparović je dodao da je svako dužan da se drži Ustava i zakona.

"MILANOVIĆ KRŠIO USTAV" Oglasio se Ustavni sud Hrvatske u vezi angažmana šefa države tokom izbora

Foto: Tanjug/Mario Strmotic

Ustavni sud Hrvatske održao je vanrednu sednicu oko izbora i angažmana predsednika, Zorana Milanovića, u predizbornoj kampanji.

- Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidovanje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlašćenjima predsednika. Upozoren je da mora da podnese ostavku ako odluči da se kandiduje. Ustavni sud pozvao je predsednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu - rekao je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na početku.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović.

- Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštovao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju učesnika na izborima. Tokom cele kampanje on je postupao suprotno Ustavu. Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsednik republike, a da prethodno nije podneo ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar ni predsednik Vlade - rekao je Šeparović.

On je dodao da je svako dužan da se drži Ustava i zakona.

- Ustav je iznad svih. Predsednik je blagovremeno upozoren da može učestvovati u kampanji, ali da mora podneti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može da bude mandatar - rekao je Šeparović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading