JOŠ 1 MANDAT PREKO NOĆI: HDZ 61, Rijeke pravde 42 na više od 99,3 odsto obrađenih biračkih mesta

Autor:

Svet

18.04.2024

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donosimo rezultate i za ostale stranke.

JOŠ 1 MANDAT PREKO NOĆI: HDZ 61, Rijeke pravde 42 na više od 99,3 odsto obrađenih biračkih mesta

Foto: pixabay.com

Tokom noći HDZ je dobio još jedan mandat pa sada, nakon 99,3 posto obrađenih mesta, ima 61 mandat na održanim izborima u Hrvatskoj, prenosi Index.

Ovo su trenutni rezultati za ostale:

Rijeke pravde 42

Domovinski pokret 14

Most 11

Možemo 10

IDS 2

Nezavisna platforma sjever 2

Fokus 1

IZBORI

 

Izbori u jednoj zemlji su proces demokratskog odabira političkih predstavnika ili donošenja odluka putem glasanja građana. To je osnovna procedura demokratskih društava koja omogućava građanima da izaberu svoje lidere i utiču na političke procese.

Glavne karakteristike izbora uključuju:

  • Glasanje: Građani imaju pravo da glasaju za kandidate ili političke stranke koje podržavaju. Glasanje se obično obavlja na određenim izbornim mestima ili putem pošte.

  • Kandidati: Politički lideri ili kandidati se bore za različite političke pozicije, kao što su predsednik, premijer, članovi parlamenta ili lokalni zvaničnici.

  • Politčke stranke: U mnogim zemljama, političke stranke igraju ključnu ulogu u izbornim procesima. One predstavljaju različite političke platforme i programe koji se bore za podršku birača.

  • Izborni sistem: Svaka zemlja ima svoj izborni sistem koji određuje način izbora političkih predstavnika. Na primer, neke zemlje koriste proporcionalni sistem, dok druge koriste većinski sistem.

  • Nadgledanje izbora: U demokratskim zemljama, izbori se obično nadgledaju od strane nezavisnih izbornih komisija ili međunarodnih posmatrača kako bi se osigurala fer i transparentna procedura.

  • Cilj izbora je omogućiti građanima da izaberu svoje predstavnike i da izraze svoje političke preferencije. Osim toga, izbori su mehanizam za mirno prenošenje vlasti i promovisanje demokratskih vrednosti kao što su sloboda izražavanja i pravo na političko učešće.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading