SPREČAVAJU KOLAPS! Češka Vlada smanjila penzije i podigla starosnu granicu za odlazak u penziju!

Autor:

Svet

30.04.2024

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove promene će sprečiti kolaps penzionog sistema i obezbediti dostojanstvene penzije i za današnju mladu generaciju, rekao je premijer Petr Fijala.

SPREČAVAJU KOLAPS! Češka Vlada smanjila penzije i podigla starosnu granicu za odlazak u penziju!

Foto: Shutterstock

Češka vlada odobrila je danas reforme penzionog sistema, kojima je povećana starosna granica za odlazak u penziju i smanjen iznos penzija za buduće penzionere.

Reforme su usvojene sa ciljem da se uštede milijarde dolara budžetskih sredstava, i njome se starosna granica pomera za sedam meseci, odnosno sa navršenih 65 godina starosti, na 65 godina i sedam meseci, prenosi Rojters.

Takođe, smanjuju se penzije za buduće penzionere za oko osam odsto u poređenju sa trenutnim iznosom penzije. Dodaje se da se poput mnogih drugih razvijenih zemalja i Češka suočava sa pritiskom na svoj fiskalni sistem zbog starenja populacije, sve većeg očekivanog životnog veka i niske stope nataliteta.

- Ove promene će sprečiti kolaps penzionog sistema i obezbediti dostojanstvene penzije i za današnju mladu generaciju - rekao je premijer Petr Fijala.

Reforma koju uvodi češka vlada desnog centra ima za cilj da održi prosečno vreme koje građani provode u penziji na oko 21 godinu, a to znači da će se i ubuduće, uporedo sa promenom očekivanog životnog veka, menjati i starosna granica za odlazak u penziju.

Što se tiče srpskih penzionera, oni mogu da budu spokojni.

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je najavio da će penzije ponovo biti povećane ove godine. Prema njegovim rečima, očekuje se da će uslovi za povećanje penzija biti stvoreni od avgusta do oktobra.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading