JEZIV NOROVIRUS HARA PO KRUZERIMA! Više od 200 putnika i članova posade zakačilo BOLEST, stručnjaci upozorovaju na ove SIMPTOME!

Autor:

Svet

30.04.2024

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako može da se zarazi i razboli od norovirusa.

JEZIV NOROVIRUS HARA PO KRUZERIMA! Više od 200 putnika i članova posade zakačilo BOLEST, stručnjaci upozorovaju na ove SIMPTOME!

Foto: Credit: Paul Hennesy / AFP / Profimedia

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuju dve naizgled odvojene epidemije norovirusa povezane sa američkim kruzerima. Slučajevi su povezani sa "Sapphire Princess Princess Cruises" i "Radiance of the Seas" kompanije "Royal Caribbean International".

Simptomi i broj obolelih

Otprilike 67 od 1.993 putnika na "Radiance of the Seas" prijavilo je da im je pozlilo tokom putovanja od Tampe do Los Anđelesa između 8. i 22. aprila, a dva člana posade su takođe prijavila bolest. Na brodu "Sapphire Princess" oko 94 od 2.532 putnika prijavilo je slične simptome tokom putovanja iz Los Anđelesa u južni Pacifik. Simptome je prijavilo i oko 20 članova posade ovog kruzera. Najčešći simptomi koje zaraženi prijavljuju su mučnina i dijareja, a CDC upozoravaju na dehidraciju i savetuju zaraženima da konzumiraju više tečnosti, prenosi Njujork post.

Šta je norovirus?

Norovirus je veoma zarazan virus koji izaziva povraćanje i dijareju. Svako može da se zarazi i razboli od norovirusa. On se ponekad naziva "stomačni grip". Međutim, norovirusna bolest nije povezana sa gripom, koju izaziva virus gripa.

Mere prevencije i reakcija CDC-a

CDC-ov program sanitacije plovila zahteva od kruzera da prijave i dokumentuju slučajeve bolesti na svojim brodovima kako bi se olakšale koordinirane reakcije u hitnim slučajevima. Takođe, CDC upozorava na dehidraciju kao moguću komplikaciju oboljenja i savetuje zaraženima da konzumiraju više tečnosti.

Ove epidemije norovirusa na kruzerima podstakle su zabrinutost i istraživanje stručnjaka. Pravilno praćenje simptoma, brza reakcija i stroge higijenske mere mogu biti od ključnog značaja u suzbijanju širenja virusa i zaštiti zdravlja putnika i posade na kruzerima. Situacija ostaje pod nadzorom, a nadležne institucije i stručnjaci nastavljaju sa praćenjem i reagovanjem u cilju sprečavanja daljeg širenja norovirusa na kruzerima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading