A OD BAĆUŠKE NUKLEARNA CENTRALA: Putin sa Erdoganom dogovorio mega projekat

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.04.2018

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Ankari, zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom svečano je proglasio početak zajedničkih radova na izgradnji prve nuklearne centrale u Turskoj, koje finansira Rusija.

Foto: Tanjug/AP
Putin i Erdogen u istorijskom času

Putin i Erdogan su gradilište prvog postrojenja centrale Akuju, u provinciji Mersin na južnoj, mediteranskoj obali Turske gde će, kako je planirano, biti podignuta ukupno četiri postrojenja, otvorili putem video-konferencije, prenosi Tas s.

Erdogan je tokom svečanog polaganja kamena-temeljca rekao da će ta centrala zadovoljavati 10 odsto turskih potreba za električnom energijom i da je planirano da elektrana bude stavljena u pogon 2023. godine.

- Turska će se tada pridružiti porodici zemalja sa inženjeringom nuklearne energije - istakao je turski predsednik.


Putin je izjavio da je pred njima sada "ambiciozan zadatak stavljanja prvog postrojenja u pogon 2023. godine, kada će biti obeležena i stogodišnjica osnivanja Republike Turske".

- Turski predsednik i ja smo se saglasili da ćemo učiniti sve u tom cilju - poručio je Putin.

Ruski predsednik je izrazio uverenje da će zajednički rad ruskih i turskih stručnjaka omogućiti da se planovi realizuju na vreme i da taj projekat bude uspešno sproveden, kao "jedan od simbola čvrstog razvoja rusko-turske saradnje, partnerstva i prijateljstva".



Rusija i Turska su sporazum o zajedničkoj izgradnji nuklearne eklektrane, ukupnog kapaciteta od 4.800 MW i ukupne vrednosti od 20 milijardi dolara, potpisali 2010. godine, a projekat stoprocentno finansira ruska strana, navodi ruska agencija.

Inače, Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsednika na izborima 18. marta.

On će tamo učestvovati na Rusko-turskom samitu, ali i u trilateralnim razgovorima sa Erdoganom i predsednikom Irana Hasanom Rohanijem.


Nakon video-konferencije, Putin i Erdogan imaće razgovore tet-a-tet, pre svega o ključnim pitanjima na bilateralnoj agendi, kao i o regionalnim i pograničnim međunarodnim problemima kao što je situacija u Siriji.



Posle razgovora, dva predsednika će predsedavati sastanku saveta za predsedničku saradnju, s fokusom na energetski sektor. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading