DONETA ODLUKA! Švedska šalje trupe!

Autor:

Svet

25.04.2024

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim povodom oglasio se švedski premijer Ulf Kristerson

DONETA ODLUKA! Švedska šalje trupe!

Foto: Tanjug/AP

Švedska je donela odluku da će poslati svoje vojnike u Letoniju kao deo snaga NATO-a koje su raspoređene u baltičkim zemljama.

Ova odluka dolazi u kontekstu jačanja napetosti sa Rusijom i njenim saveznicom Belorusijom. U izjavi na konferenciji za novinare, švedski premijer Ulf Kristerson potvrdio je da će švedske oružane snage dati doprinos redukovanom bataljonu koji će biti operativan od početka naredne godine.

Foto: Tanjug/AP

Ulf Kristerson

 

Oklopna vozila i tenkovi Leopard kao deo doprinosa

Prema rečima premijera Kristersona, švedski doprinos će uključivati oklopna vozila i tenkove Leopard, što ukazuje na ozbiljnost angažmana švedskih snaga.

Ova odluka dolazi nakon nedavnog pristupanja Švedske NATO savezu, čime je postala 32. članica, nakon više decenija neutralnosti.

Ključni faktor u odluci Švedske da se pridruži NATO-u bio je ruski napad na Ukrajinu, koji je uticao na bezbednosnu dinamiku u regionu.

Foto: Tanjug/AP

Švedska vojska

 

Redukovani mehanizovani bataljon u misiji NATO-a u Letoniji

Prethodno najavljeni redukovani mehanizovani bataljon koji će Švedska poslati u Letoniju sada dobija konačnu potvrdu, a očekuje se da bi ova misija mogla da obuhvati oko 600 vojnika.

Ova odluka predstavlja konkretan korak u jačanju prisustva NATO-a u regionu i odražava opredeljenje Švedske da doprinese kako to često govore "bezbednosti Evrope".

Kako kažu, odluka Švedske da pošalje vojnike u Letoniju kao deo NATO snaga predstavlja važan korak u osnaživanju odbrane baltičkih zemalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading