Povećan budžet EVROPE! Sredstva za proširenje ni na vidiku!

Autor: telegraf.rs, Republika

Svet

02.05.2018

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija predložila je danas povećanje budžeta za period od 2021. do 2027. godine na 1,28 biliona evra, koji treba da bude popunjen posle istupanja Britanije iz EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Međutim, uprkos većem novcu u zajedničkoj kasi još uvek dvadesetosmorke, nisu predviđena sredstva za dalje proširenje Unije. 

S tim u vezi, postavlja se otvoreno pitanje evropske perpsektive Srbije, s obzirom na to da je naša zemlja označena kao lider u tom procesu i do danas je 2025. označavana kao moguća godina prijema Beograda u evropski klub.

Evropska komiisja je za period od 2021. do 2027. godine predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta.

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu, kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemlja članica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Da li će se do 2027. godine srpska zastava naći među ovim zastavama?

Evropska komisija predložila je veća izdavanja i za odbranu i bezbednost EU, upravljanje spoljnim granicama, unutrašnju bezbednost, digitalizaciju, očuvanje životne sredine kao i pomoć susednim zemljam i ostatku sveta na prvom mestu u cilju rešavanja migracione krize.

- Današnjim predlogom predstavljamo pragmatičan plan za to kako da sa manje postignemo više - rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Međutim, u tom predlogu za sada nema prostora da bude i više članica Unije.

Ali, dramatizacije nikada ne nedostaje. Francuski predsednik Emanuel Makron, označen kao novi lider Starog kontinenta, prilikom nedavnog obraćanja u Evropskom parlamentu snažno je odbacio mogućnost daljeg proširenja, dok se EU ne sprovede unutrašnju reformu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
licemerju nigde kraja

02.05.2018 22:19

EU nikad nije ni nameravala da se siri, samo drze naivne balkance na konopcu. Sudbina EU je zapecacena ulaskom Hrvatske i tu je kraj, ko god misli drugacije zivi u zabludi. Evropu balkan zanima samo kao kolonija, jevtina radna snaga, odlagaliste otpada, izvoz nekvalitetne robe i poligon za potkusurivanje sa Amerikom i Rusijom. Na kraju krajeva Srbiji i nije mesto u uniji gde sve vise desnicari vladaju.