OVE TAČKE (NI)SMO ISPUNILI ZA ULAZAK U EU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.04.2018

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ova i sledeća godina su krucijalne za pristupanje Srbije EU", rekao je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je put Srbije ka EU već realnost, ali da postoje tačke koje nismo ispunili.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sem Fabrici i Jadranka Joksimović o prijemu Srbije u Evropsku uniju

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, Fabrici je kazao da je konstatovano da je Vlada Srbije posvećena evropskom putu.

- Postignut je napredak u ključnim oblastima kada govorimo o vladavini prava, a to su oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala - rekao je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

On navodi da nema napretka u slobodi izražavanja, ali da ceni to što je Joksimović kazala da će se Vlada Srbije ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem jer je to, kaže, jedna od osnovnih vrednosti EU.

Fabrici je naveo da je izuzetno važno što je konstatovana pozitivna uloga Srbije u regionalnoj saradnji.

- Dijalog sa Prištinom je ključan element i u izveštaju je konstatovano da Srbija treba još više da se angažuje na primeni svega onoga što je dogovoreno, a u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma - kazao je Fabrici.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šef delegacije EU je rekao da je u ekonomskoj oblasti konstatovan dobar napredak, pogotovu kada je reč o postizanju fiskalnih rezultata, te da je konstatovano i da Srbija ima budžetski suficit.

- Privredni rast u izveštajnom periodu je 1,9 odsto, ali osnove sistema su snažne i postoje izgledi da će on u narednim godinama rasti - kazao je Fabrici i dodao da se rast očekuje zbog činjenice da je porastao izvoz, kao i strane investicije, te da je poboljšan poslovni ambijent.

Navodeći da je EU najveći trgovinski partner Srbije i prvi donator, on je kazao da je za sledećih šest godina Srbiji odobreno 1,5 milijardi evra bespovratnih sredstava.

Najavio je posetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini Beogradu u četvrtak i kazao da ta poseta ima za cilj da istakne posvećenost EU evropskom putu Srbije.

- Izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU je uglavnom izbalansiran, odmeren i dobar za Srbiju u onom smislu u kojem nijedna oblast nije ocenjena kao oblast u kojoj je bilo nazadovanja - rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Veoma je važno da Srbija nije nazadovala ni u jednoj oblasti. Negde ima više napretka, negde manje, negde nema, ali nismo nazadovali, što ne mora da bude najvažnija poruka, ali je dobro da se tempo pozitivnih koraka i iskoraka u svim oblastima uglavnom konstatuje - kazala je Joksimović na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Dodala je da će Izveštaj biti veoma važan za članice EU u pogledu toga koliki će broj poglavlja za otvaranje podržati na Međuvladinoj konferenciji krajem juna do kraja bugarskog predsedavanja, te da u tom smislu, ovaj Izveštaj daje dovoljno dobrih argumenata da države članice prihvate i daju podršku za otvaranje nekoliko poglavlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading