NOĆNE MORE NAJMOĆNIJEG ČOVEKA NA ZEMLJI: Pet razloga zbog kojih kineski lider ne može da zaspi

Autor: blic.rs, Republika

Svet

12.05.2018

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao lider najmnogoljudnije zemlje na svetu, čovek koji u rukama ima opciju da Kinom vlada doživotno ima i pregršt briga na umu. Nedavno objavljena knjiga otkrila je muke zbog kojih Si Đinping noću ne može da zaspi. Knjiga u kojoj se Si Đinping osvrće na pitanja nacionalne bezbednosti, uključuje ranije neobjavljene komentare koji otkrivaju predsednikove motive za njegove akcije, piše "Njujork tajms".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mnogo moći, mnogo odgovornosti: Si Đinping

1. Tehnološka trka

Nedavni trgovinski konflikt između Kine i SAD bacio je svetlo na ambicije Pekinga da postane tehnološki nezavisan. Si ima nameru da Kina počne sama da pravi mikročipove, operativne sisteme i druge ključne tehnologije. Kako je istakao, do dominacije Zapada došlo je upravo zahvaljujući tehnologiji.

- Bitan razlog što su zapadne zemlje uspele da zauzmu svet je što drže naprednu tehnologiju. Ne možete da kupite tehnološko jezgro. Jasno je navedeno da "najoštrije oružje države ne treba da bude otkriveno". Naša tehnologija kaska i moramo da primenimo asimetrične strategije da ih prestignemo. U razvoju osnovnih tehnologija biće kasno posle 2050. godine - naveo je Si.

2. Internet

Od pojave interneta kineski lideri brinu o njegovoj primeni, kako kažu - zbog špijuniranja. Iz govora koji je Si održao 2013. godine, vidi se da je bio uznemiren zbog američkog nadzora koje je otkrio Edvard Snouden.

- Internet je postao glavno bojno polje za javno mišljenje. Zapadne sile su pokušavale da iskoriste internet da potope Kinu. Da li ćemo uspeti da dobijemo ovu bitku nad internetom imaće direktne posledice po političku i ideološku bezbednost naše zemlje - rekao je Si.

3. Vojna nadmoć

Kina izdvaja velika sredstva na unapređenje vojske. Si je 2014. godine upozorio kineske vojne zvaničnike da rizikuju da ih SAD tehnološki bace u senku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Kuva se nova tehnološka i industrijska revolucija, globalna revolucija na vojnom polju, a međunarodna vojna trka doživljava istorijske promene. SAD je lider čopora i razvija mogućnosti za ofanzivni globalni udar. Kada ga jednom postave transformisaće tradicionalne metode napada i odbrane - navodi se u knjizi.

4. Finansijski rizici

Kineski lideri su sve svesniji značaja da se smanji rizik od rastućeg finansijskog duga.

- Finansijski rizici su nestabilni i česti. Neki su dugotrajni, prikrivaju izvor infekcije ali koji mogu brzo da se pojave. Kriza u SAD je izbila za noć. Ako ćemo imati probleme u budućnosti to će biti u ovoj oblasti, i tome će morati da se posveti visoka pažnje - rekao je Si.

5. Zagađenje

Đinping je pojačao napore da smanji smog, kontaminacija zemljišta i drugo zagađenje. Napomena koju je Si dao u maju 2013. godine kada je Kina bila u centru krize zbog smoga, pokazala je koliko je uznemiren zbog javnog besa i protesta.

- Javnost je vrlo zabrinuta zbog problema životne sredine i ekoloških problema. Kako se ekonomija i društvo razvijaju a standard ljudi raste, problemi životne sredine sve je veća šansa da se pokrene masovno nezadovoljstvo zbog njih. Ako se njima ne rukuje pametno, mogu da izazovu pokretanje masovnih incidenata - rekao je Si.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading